Hulpverleners: "Uitstel opening scholen extra psychische belasting voor Nepalese kinderen"

Tussenstand Giro555 15 mei: 21.064.628,02 euro
.

Het uitstel van de opening van scholen in Nepal is een extra psychische belasting voor de kinderen in het rampgebied. Onderwijs helpt kinderen hun trauma's te verwerken. Wanneer trauma's niet tijdig worden onderkend kunnen kinderen er lange tijd last van hebben. Met geld van Giro555 zetten hulporganisaties zich in voor het welzijn van kinderen. De laatste tussenstand op Giro555 is 21.064.628,02 euro.

De overheid van Nepal heeft opening van de scholen in Nepal moeten uitstellen tot ten minste 29 mei. Aanvankelijk zouden ze op 15 mei al open gaan, maar vanwege de hevige tweede beving van 12 mei moeten de constructies van schoolgebouwen opnieuw worden onderzocht. Dat betekent dat nog steeds minstens 950.000 Nepalese kinderen in het getroffen gebied nu geen onderwijs meer kunnen volgen, aldus cijfers van Unicef.

"Scholen zijn een veilige plek voor kinderen. Door naar school te gaan, komen ze weer in hun normale ritme. De dagelijkse routine geeft hen houvast bij het verwerken van trauma's", zegt Monique van 't Hek, directeur van Plan Nederland.

De bevingen en de aardschokken zijn desastreus voor de psychische gesteldheid van kinderen. Vlak bij het epicentrum van de aardbeving huilden kinderen uren lang, vertelt Karin Hulshof, directeur van UNICEF in Nepal. Duizenden kinderen leven in tijdelijke opvangplekken omdat ze niet terug naar huis durven. Hulshof: "Veel kinderen hebben nachtmerries, anderen zijn zo gestrest dat ze niet kunnen slapen. Ze klampen zich continu aan hun ouders vast."

Hoe langer kinderen wegblijven van school, hoe groter de kans dat ze nooit meer terugkeren. Juist de afgelopen 25 jaar is in Nepal enorme vooruitgang geboekt op het aantal kinderen dat naar school gaat. "Het is belangrijk te voorkomen dat die vooruitging teniet wordt gedaan door de aardbeving", zegt Unicef. Scholen krijgen rode of groene vlaggen om duidelijk te maken hoe veilig ze zijn. Mede met geld van Giro555 zetten hulporganisaties als Terre des Hommes, Save the Children, Unicef en Plan Nederland zich specifiek in voor steun aan kinderen in Nepal. Zij zetten bijvoorbeeld tijdelijke scholen op, waar kinderen in tenten en met gedoneerde schoolspullen les krijgen. In zogenoemde Child Friendly Spaces kunnen kinderen zorgeloos en veilig spelen. Gespecialiseerde psychologen geven kinderen mentale bijstand. Unicef zendt via Radio Nepal een programma uit om kinderen in de meer afgelegen gebieden te helpen hun trauma te verwerken.

Volgens de laatste officiele cijfers van de VN zijn er na de tweede aardbeving 65 doden gevallen. Dat brengt het totaal aantal dodelijke slachtoffers sinds 25 april op 8.219. Het aantal gewonden is met 1.926 opgelopen naar 19.825. Door de eerste aardbeving zijn naar schatting 479.308 gebouwen verwoest en 263.026 beschadigd. De schade naar aanleiding van de tweede aardbeving is nog niet bekend, maar uit de eerste rapporten hierover van Rode Kruis blijkt dat in sommige dorpen 90% van de gebouwen is verwoest.

Over Giro555

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555: CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.