Studenten minder snel rood door gebruik van het Financieel Studieplan
PERSBERICHT
Utrecht, 13 mei 2015
Studenten minder snel in het rood door gebruik van het Financieel Studieplan
De website www.financieelstudieplan.nl, een initiatief van Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB), zorgt ervoor dat jongeren hun financien op de korte termijn beter in balans brengen. Dit blijkt uit onderzoek naar de impact van de tool. De vooruitgang is hoopgevend, zeker nu studenten worden geconfronteerd met financiele consequenties van het nieuwe leenstelsel. Van de 61.000 unieke bezoekers in 2014 hebben zo'n 18.000 hbo- en wo-studenten een persoonlijk plan gemaakt om meer inzicht te krijgen in hun inkomsten, uitgaven en eventuele studielening. De tool is in de afgelopen maanden aangepast voor het nieuwe leenstelsel.
De studenten die gebruik maken van het Financieel Studieplan hebben daar direct financieel voordeel bij, zo blijkt uit impactonderzoek van Regioplan. Ze zijn beter in staat om hun inkomsten zo te besteden dat hun financien (op korte termijn) in balans zijn. De gebruikers van de tool kijken vaker of ze belasting terug kunnen krijgen, weten beter waar ze recht op hebben wat betreft studiefinanciering, weten beter waar ze antwoorden kunnen vinden op vragen over studiefinanciering en hebben vaker zorgtoeslag aangevraagd. Bovendien blijkt dat studenten die het Financieel Studieplan gebruiken, volgens eigen zeggen, minder vaak geld tekort komen na het gebruik van het Financieel Studieplan dan daarvoor.
Wat is het Financieel Studieplan?
Met het Financieel Studieplan zien studenten in een paar minuten wat de gemiddelde inkomsten, uitgaven en leningen van studenten zijn die in dezelfde situatie zitten als zijzelf. Ook is het mogelijk om hun persoonlijk Financieel Studieplan te maken, zodat ze weten wat hun huidige inkomsten- en uitgavenpatroon voor de toekomst betekent.
Thea Hazel-Stals, directeur van WWJB: "Wij willen jongeren zelfredzamer maken als het om hun financien gaat. Daarom hebben we er de afgelopen maanden hard aan gewerkt om inzicht te geven in de financiele situatie met het nieuwe leenstelsel. Het is goed om te weten dat de tool daadwerkelijk een positief effect heeft op de financiele zelfredzaamheid van studenten. Nu lenen voor je studie bijna onvermijdelijk wordt, is het van belang dat de hoogte van die lening te overzien is." Nu de aanmelding voor de studie verstuurd moet zijn, kunnen aankomende studenten zich met behulp van de tool verdiepen in de financiering van hun studie.
Het Financieel Studieplan is in nauwe samenwerking met partners ontwikkeld
Bij de ontwikkeling en lancering van het Financieel Studieplan is samengewerkt met Nibud en de jongeren- en studentenorganisaties NJR, ISO, LSVb en LKvV. Het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) staan achter dit initiatief en hebben de website mede ontwikkeld en mede gefinancierd.
In de komende maanden wordt de tool ook geschikt gemaakt voor mbo-studenten.
Het onderzoeksrapport van de impactmeting is te downloaden via www.wwjb.org/onderzoeken