Zwemseizoen 2015 van start
Zwemseizoen 2015 van start
De provincie Gelderland komt bij de start van het zwemseizoen 2015 met een actuele zwemwaterfolder. In deze folder staat informatie over de belangrijkste Gelderse dagrecreatiegebieden en natuurzwemplassen en over veilig zwemmen.
Vanaf mei is de folder onder andere verkrijgbaar bij gemeentehuizen, bibliotheken, VVV's, campings en hotels. In de folder is ook informatie te vinden over de meest voorkomende gezondheidsklachten die door het zwemmen in zwemplassen kunnen optreden en informatie over het melden van klachten
over het zwemwater.
Informatieborden zwemwater
Alle officieel aangewezen zwemplaatsen zijn te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie. Op het bord staat een plattegrond met daarop de zwemzone en de plaats van een aantal voorzieningen.
Op deze informatieborden wordt de zwemwaterkwaliteit van het gebied weergegeven in een klasse. De indeling van zwemwateren in verschillende klassen (uitstekend, goed, aanvaardbaar en slecht) gebeurt op basis van een gemiddelde van de waterkwaliteit over vier jaar. Dit kan afwijken van de
actuele waterkwaliteit.
In de klasse `slecht' lopen mensen in verhouding een groter risico ziek te worden door het zwemwater dan in de klasse `uitstekend'.
Dit systeem wordt in alle Europese landen ingevoerd, zodat het publiek beter geinformeerd wordt over eventuele gezondheidsrisico's van zwemmen in open water.
Zwemwater.nl
Op de landelijke site zwemwater.nl staat actuele informatie over alle zwemwaterlocaties in Nederland. Actuele informatie is ook te vinden op teletekst pagina 390 van Omroep Gelderland en teletekst pagina 725 van de NOS.
Zwemmen in rivieren
Bij hoge zomerse temperaturen trekken ook veel mensen naar de vele strandjes langs de grote rivieren als de Waal, de Rijn, de IJssel en de Maas. Het zwemmen in de grote rivieren, maar ook in kanalen, kan echter levensgevaarlijk zijn.
Rijkswaterwaterstaat waarschuwt voor de grote risico's die het zwemmen in de grote rivieren met zich meebrengt. Met deze waarschuwing hoopt Rijkswaterstaat mogelijke ongevallen met dodelijke afloop te voorkomen.
De provincie adviseert dan ook uitsluitend op aangewezen zwemplaatsen te zwemmen.
Zwemmen blijft overigens altijd op eigen risico.
Laatst gewijzigd: 13 mei 2015