Basisscholieren krijgen militairen op bezoek

Nieuwsbericht | 12-05-2015 | 16:01

De Landmachtdagen 2015 zijn vandaag afgetrapt op meer dan 400 basisscholen in het hele land. Militairen van de Koninklijke Landmacht vertelden voor de klas over hun werk, de krijgsmacht en de missies waaraan Nederland wereldwijd meedoet.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn de Landmachtdagen niet op eigen kazernes, maar juist op diverse openbare locaties in het land. Medewerkers van het krijgsmachtdeel geven in 2 dagen een inkijk op hun werk, met als centrale thema '70 jaar vrijheid, herdenken en erkennen'.

Vanochtend was de primeur voor duizenden basisscholieren. Zij kregen 1 of meerdere militairen op bezoek in hun klaslokaal. Die vertelden over hun werk, lieten hun uitrusting zien en beantwoordden zoveel mogelijk vragen.

Bussum

In het Noord-Hollandse Bussum bijvoorbeeld, ontving groep 8 van de Brandsmaschool eerste luitenant Jacqueline en soldaat 1 Dave. Beide landmachters vertelden uitvoerig over hun werk als militair, hun geneeskundige specialisme en de missies in bijvoorbeeld Mali en Afghanistan. Dave pakte zijn grote rugtas uit en liet zien wat hij allemaal meeneemt tijdens oefeningen en operaties.

"We vinden het erg leuk hieraan deel te nemen", verklaarde locatieleider Wilco Velthuizen over het bezoek van de militairen. "De leerlingen hebben dit hele jaar al les gehad over de Tweede Wereldoorlog. Het thema van de Landmachtdagen sluit daar perfect op aan. Op deze manier maken we een verbinding tussen de geschiedenis en de vrede en veiligheid nu."

Enzo Knol

Een leerzame dag dus. "En onwijs stoer", vond groep 8-leerling Stijn. De Bussumse scholier had geluk: aan het einde van de presentatie stond hij ook nog eens oog in oog met de populaire videoblogger Enzo Knol.

Het tieneridool, bekend van zijn vlogs op videokanaal Youtube, trad op als hoofdrolspeler in een korte film die de landmacht voor alle schoolpresentaties had gemaakt. In Bussum stapte hij pal na het vertonen van die video ook live het klaslokaal binnen, om met de leerlingen een filmpje op te nemen.

"Onwijs kicken", vond Knol de samenwerking met de landmacht. "Het was interessant om zelf wat meer te leren over het leger. En ik ben blij te zien dat de kinderen er ook iets van hebben opgestoken."

Lezing

Terwijl zijn medewerkers op bezoek gingen bij basisscholen, gaf luitenant-generaal Mart de Kruif een lezing op de universiteit van Tilburg. De Commandant Landstrijdkrachten stak voor een zaal vol Brabantse studenten een verhaal af over vrede, veiligheid en het belang van de krijgsmacht voor de (inter)nationale rechtsorde.

De tweede versie van de Landmachtdagen nieuwe stijl, op initiatief van De Kruif juist zo openbaar mogelijk, gaan morgen verder met diverse evenementen in onder meer Rotterdam, Utrecht, Hoek van Holland, Almere en Eindhoven.