Luchtmacht werkt mee aan flexibel ruimtemissieconcept
Nieuwsbericht | 12-05-2015 | 12:00
De Koninklijke Luchtmacht, XCOR Space Expeditions, ESA-ESTEC en de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft gaan nauw samenwerken. Dat doen ze in een project voor de ontwikkeling, het onderzoek, het testen en het demonstreren van een nieuw en flexibel ruimtemissieconcept met een nieuw type ruimtevliegtuig dat diverse keren per dag inzetbaar is.
Ondertekening van de intentieovereenkomst tijdens de traditionele Luchtvaart Lentebijeenkomst.
Gisteren werd een intentieovereenkomst ondertekend tijdens de traditionele Luchtvaart Lentebijeenkomst in Grand hotel Huis ter Duin in Noordwijk van de Dutch Aviation Group (DAG).
Eerste vlucht
Het onderzoeksproject moet duidelijk maken of dit ruimtevliegtuig geschikt is als lanceerplatform voor het testen van nieuwe technologie, zoals instrumenten en 'melkpaksatellieten' (satellieten ter grote van een pak melk of een pak suiker) in de ruimte. Deze vorm van ruimtevaart is aanzienlijk sneller en goedkoper dan traditionele ruimtemissies en -lanceringen. In 2018 wordt de eerste vlucht uitgevoerd tot een hoogte van ruim 100 kilometer boven de aarde.
De DAG, een netwerkorganisatie van de Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartsector, bestaat 15 jaar. Bij de viering van het derde lustrum waren vertegenwoordigers uit de luchtvaartsector en uit de politiek aanwezig.