Van sharia tot Turkse soaps
Kennis van islam en moslimsamenlevingen is onmisbaar om de geglobaliseerde wereld te kunnen duiden en om de eigen Nederlandse maatschappij goed te begrijpen. Leidse onderzoekers verdiepen zich daarom in de talen, cultuur en religie van moslimsamenlevingen. Over hun werk en inzichten leest u in het webdossier Islam en samenleving.
Islam is een dynamisch fenomeen
Er zijn zo veel islams als er moslims zijn, luidt een gevleugelde uitdrukking. In Leiden wordt islam daarom geduid als een dynamisch, wereldwijd fenomeen en als een product van de lokale context. In het online webdossier Islam en samenleving vertellen Leidse wetenschappers over de geschiedenis van islam. Hoogleraar Arabische taal en cultuur Petra Sijpesteijn onderzoekt wat het betekende om een moslim te zijn in verschillende historische perioden. Hoe stak de samenleving in elkaar en hoe gingen mensen met elkaar om? En wat zegt dit over huidige moslimsamenlevingen? Sijpesteijn combineert officiele geschriften met `informele' bronnen om op deze vragen een antwoord te vinden.
Turkse soaps snijden taboes aan
Promo van de Turkse soapserie Sefkat Tepe (Medeleven Heuvel) (c) Samanyolu TV
Promo van de Turkse soapserie Sefkat Tepe (Medeleven Heuvel) (c) Samanyolu TV
Ook hedendaagse verschijnselen komen aan bod. Zo vertelt Turkije-specialist Petra de Bruijn hoe de groeiende religiositeit in de huidige Turkse samenleving terugkomt in populaire soaps van religieuze en regeringsgezinde televisiezenders. De sympathieke karakters zijn sinds een aantal jaar altijd vrome moslims, terwijl de slechteriken zich te buiten gaan aan alcohol en andere ongepaste geneugten. Het dossier gaat daarnaast in ophet islamitische rechtssysteem , de sharia: hoe zit dit in elkaar? Welke religieuze regels zijn van kracht in een moslimsamenleving, zijn ze al dan niet opgenomen in nationale wetgeving en hoe worden ze toegepast door rechters en bestuurders?
Islam en het Westen
Hoe proberen moslims in Westerse samenlevingen hun identiteit te behouden? Hoeveel ruimte wordt hun daarvoor gegund, op welke barrieres stuiten ze en hoe reageren zij daar weer op? Deze keten van acties en reacties is het studieonderwerp van hoogleraar Maurits Berger. Zijn onderzoek concentreert zich niet alleen op moslims in Westerse landen, maar richt zich ook op de invloed van Westerse ideeen op moslims in de rest van de wereld.
Islam Outreach Programme
Heb je, bijvoorbeeld naar aanleiding van de website, interesse om meer te weten te komen over islam? Het Leiden Islam Outreach Programma biedt cursussen die voor iedereen toegankelijk zijn. Zo start op 21 mei het driedaagse programma 'Inleiding Islamitische Theologie'.
Van taal tot belastingontduiking
Het online dossier Islam en samenleving is de nieuwste aanwinst binnen een serie van websites, bedoeld voor publiek en pers, over speerpunten van Leids onderzoek. Wetenschappers van uiteenlopende disciplines vertellen over hun fascinerende vakgebied en de impact die hun werk heeft op de maatschappij.
In het dossier Taaldiversiteit vertellen taalwetenschappers hoe wereldtalen informatie kunnen opleveren als geschreven bronnen ontbreken.
Hoe ontduiken multinationals belasting, en hoe kan dit probleem worden opgelost? Je leest het in het dossier Internationaal Belastingrecht.
(12 mei 2015 / JJA)