Hamas worstelt met Salafisten in Gazastrook

in Israel / door Mike Durand / op 12/05/2015 om 11:33 / Tags: Gaza, Hamas, Terrorisme

Na een `wapenstilstand' van twee jaar laait op de Gazastrook de strijd tussen Slafistische jihadisten en Hamas feller op dan ooit. De alarmbellen in de regio begonnen te rinkelen na een grote actie van veiligheidstroepen van Hamas en de daarop volgende bomaanslagen door Salafisten.

Op 3 mei vielen veiligheidstroepen van Hamas de Al-Moutahabbin-moskee aan in Deir el-Balah, in de centrale Gazastrook. Zij arresteerden sjeik Yasser Abu Houli en zeven andere Salafisten, en vernietigden de moskee.

De actie trof leden van de Salafistische groepering Ansar al-Dawla al-Islamiya (Daesh). 'De bendes van het Hamas-regime hebben de moskee in Deir el-Balah gesloopt', meldde die op haar website. Direct daarop werd via Twitter de vrijlating geeist van alle opgepakte Salafsten. Een dag later volgden een bomaanslag op het politiebureau vlakbij het veiligheidshoofdkantoor van Hamas in Gaza stad, en een ontploffing bij de Darul Arqam-school in oost Gaza.

De `Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken' van Hamas, Kamel Abu Madi, waarschuwde op 6 mei dat zijn ministerie `niemand zal toestaan de wet te overtreden' en dat zijn veiligheidsdiensten `met alle middelen de wet zullen handhaven om de veiligheid van de burgers te garanderen'. In zijn verklaring benadrukte hij dat zijn ministerie goede banden onderhoudt met de Salafistische groepering.

De spanningen tussen de groeperingen begonnen in maart al op te lopen. Hamas startte 6 april een arrestatieronde waarbij de Salafistische Sjeik Adnan Mayt en veel andere Salafisten werden opgepakt. De Jihadisten reageerden met hele reeks bomaanslagen op instellingen van Hamas.

Op 18 april werden er twee bermbommen tot ontploffing gebracht, de eerste bij het UNRWA hoofdkantoor en de tweede bij het kantoor van de openbare aanklager van UNRWA. De dag ervoor was er al een ontploffing in het Westen van Gaza. Volgens de Salafistische woordvoerder Abu al-Ayna al-Ansari eiste Hamas na deze bomaanslagen dat 'onze collega's zichzelf aangeven.' Dat deden de Salafisten niet en dit zette de huidige arrestatiegolf in gang, die naar het zich laat aanzien nog niet afgelopen is.

In de Gazastrook zijn buiten Daesh meerdere Salafistische groeperingen actief, zoals Jaysh al-Islam, Jaysh al-Ummah, en de Mujahedeen Shura-raad, en de botsing van vorige week was niet de eerste en ook niet de ernstigste tussen Hamas en de Salafisten. Nadat Sjeik Abdel Latif Moussa in augustus 2009 een emiraat uitriep in de gebieden, vielen de veiligheidsdiensten van Hamas de Ibn Taymiyyah-moskee binnen. Zij doodden de sjeik en 15 van zijn volgelingen.

Hamas is er lang in geslaagd deze groeperingen in het gareel te houden door (volgens de Salafisten) een regime van detentie, repressie en moord. Op dit moment echter is het regime verzwakt door de oorlog van afgelopen zomer en door een conflict tussen de terroristische vleugel en het politbureau.

Israel lijkt de situatie zeer serieus te nemen. Onlangs werd stilzwijgend de invoer van goederen vanuit Israel versoepeld, ondanks het feit dat juist in de laatste tijd veel pogingen zijn gesignaleerd om goederen binnen te smokkelen die voor de bouw van terreurtunnels kunnen dienen.