‘Woninginbraak moet hoogste prioriteit politie zijn’
Redactie EenVandaag
12 mei 2015
‘Woninginbraak moet hoogste prioriteit politie zijn’
Het aanpakken van woninginbraken zou de eerste prioriteit van de politie moeten zijn, vinden ruim 20.000 deelnemers aan een onderzoek van EenVandaag en de Nationale Misdaadmeter. Als deelnemers mogen kiezen uit 13 prioriteiten, zetten ze de op de aanpak van woninginbraak op nummer één (41%), gevolgd door de aanpak van geweld tegen mensen met een publieke taak (39%) en meer zichtbaarheid op straat (35%).
De aanpak van straatroven (17%), de illegale productie en (straat)handel van drugs (16%) en de aanpak van moord en doodslag (15%) eindigen onderaan de lijst. Vanavond in de live-uitzending van De Nationale Misdaadmeter reageert plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie Ruud Bik op deze uitslag.
‘Vertrouwen licht gestegen’
In vergelijking met vijf jaar geleden is het vertrouwen in de politie licht gestegen. In 2010 gaf 44 procent van de deelnemers aan vertrouwen te hebben in de politie, nu is dat 58 procent. Deelnemers geven de politie gemiddeld ook een voldoende: een 6,3. Opiniepeiler Gijs Rademaker: ‘Vooral de agent op straat wordt gewaardeerd, zo laten veel deelnemers ons weten, maar de bureaucratische organisatie erachter een heel stuk minder’. Ruim acht op de tien (82%) deelnemers geven aan het belangrijk te vinden dat agenten zichtbaar zijn op straat, maar in de praktijk zien ze daar weinig van. Slechts 18 procent van de deelnemers geeft aan dat de politie voldoende zichtbaar is.
Gevoelens van onveiligheid grootst in zuidelijke provincies
Als je kijkt naar het dalende aantal aangiftes, kun je de conclusie trekken dat Nederland veiliger wordt. Toch ervaren mensen dat niet zo: slechts 6 procent van de ondervraagden heeft het gevoel dat Nederland de afgelopen twee jaar veiliger is geworden. De grootste groep ervaart dat de veiligheid ongeveer hetzelfde is gebleven (46%) of zelfs dat het onveiliger is geworden (45%) in ons land. Er is een duidelijk verschil in veiligheidsbeleving te zien op provinciaal niveau. Een kwart van de deelnemers in de zuidelijke provincies Limburg en Noord-Brabant geven aan dat het in hun provincie onveiliger is ten opzichte van andere provincies. In de noordelijke provincies daarentegen hebben ze juist het gevoel dat het een stuk veiliger is ten opzichte van de andere provincies. Vanavond presenteert Gijs Rademaker deze uitslagen in de live-uitzending van De Nationale Misdaadmeter, waar plaatsvervangend korpschef Ruud Bik zal reageren op de uitslagen. Ook wordt in de uitzending de veiligste gemeente van Nederland verkozen.
Over dit onderzoek
Aan het onderzoek deden 20.201 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 29 april tot en met 7 mei 2015.
Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De software van de onderzoeken is van Vision Critical.