Brandbare stoffen en hitte
Sommige klussen zijn extra gevaarlijk, bijvoorbeeld wanneer er brandbare stoffen nodig zijn of wanneer er veel hitte vrijkomt. Denk bijvoorbeeld aan solderen, verf afbranden of dakdekken. Zorg daarom voor een veilige situatie. De volgende tips helpen daarbij.
Solderen en lassen
* Gebruik je een gasfles? Houd deze dan altijd rechtop. Anders kan er vloeibaar gas ontsnappen. Dat kan een steekvlam veroorzaken.
* Zorg ervoor dat er geen brandbaar materiaal in de omgeving van de werkplek ligt.
* Soldeer of las alleen op een hittebestendige ondergrond.
* Draai de afsluiter altijd dicht als je het apparaat even niet gebruikt.
Verf afbranden
* Gebruik liever een elektrische verffoehn dan een gasbrander. Een gasvlam is erg heet, waardoor losgekrabde verfbladders snel vlam vatten. Komen ze bijvoorbeeld tegen de gordijnen of onder de dakpannen dan zijn ze - voordat je het door hebt - het begin van brand.
* Werk je met een gasbrander? Houd dan water en een natte doek bij de hand om smeulende plekken direct te doven.
* Ga je binnenshuis verf afbranden? Ventileer goed en maak het vertrek zo leeg mogelijk.
* Ga met een verfbrander geen wanden of plafonds met schrootjes te lijf.
* Pas op voor eventuele isolatie die in de wand is verwerkt. Kieren, spleten en hout zorgen voor zeer brandgevaarlijke situaties.
Dakdekken
* Bij dakdekken is een gasbrander onmisbaar. Verwarm de bitumenlaag niet meer dan strikt noodzakelijk: het teerachtige materiaal moet zacht worden, maar mag beslist niet borrelen.
* Houd voor alle zekerheid een emmer water bij de hand.
* Trek altijd een zware kwaliteit rubberen of latex werkhandschoen aan. Gloeiende teerspetters kunnen ernstige brandwonden veroorzaken.
Stroom
* Rol kabelhaspels/verlengsnoeren altijd helemaal af. Als je dat niet doet, kan de warmte van de kabel niet worden afgevoerd en kan de haspel oververhit raken en gaan branden;
* Sluit nooit teveel apparaten aan op een groep. Als de stop springt, valt alles tegelijk uit. Bovendien kan het leiden tot overbelasting en oververhitting en dus tot kortsluiting.
Ontvlambaar
Het symbool 'zeer ontvlambaar' staat niet voor niets op bepaalde producten. Houd daar rekening mee. Ook als ervaren klusser. Sla snel ontvlambaar materiaal bijvoorbeeld op in een koele, afgesloten ruimte, buiten bereik van kinderen.
Schilderen
Houd rekening met de brandbaarheid van vele soorten verf. Diverse verfsoorten geven bij verwerking brandbare gassen af. Die kunnen in combinatie met de open vlam van een geiser of zelfs het vuur van een sigaret brand veroorzaken. Berg de verf en verdunners daarom in een goed geventileerde
ruimte op.
Lijmen
* Zorg voor een goede ventilatie. In de lijm voor bijvoorbeeld vloerbedekking zijn brandbare oplosmiddelen verwerkt. Een vonk is al voldoende om brand te veroorzaken.
* Zorg ervoor dat ontstekingsbronnen zoals kachelgeisers uit zijn. Ook de waakvlam.
* Vermijd het gebruik van elektrische schakelaars. Ook die kunnen vonkjes geven.
* Gebruik uiteraard geen lucifers en rook niet tijdens het lijmen.
Kunststoffen
In veel materialen die in het interieur zijn verwerkt, zit kunststof. De meeste van deze kunststoffen zijn zeer brandbaar en veroorzaken bij brand een enorme rookontwikkeling. Ook smelten ze vaak wanneer ze verhit worden, zodat door brandende druppels ook andere spullen in brand kunnen raken.
Voor dit soort kunststoffen zijn steeds meer alternatieven te koop, die brandvertragend of onbrandbaar zijn. Het is dan ook de moeite waard je goed te laten voorlichten.
Bron: Brandweer Veiligheidsregio Utrecht