Rijksmuseum van Oudheden tijdelijk gesloten
PERSBERICHT 9 april 2015
Rijksmuseum van Oudheden tijdelijk gesloten
Verbouwen, saneren en vernieuwen van 11 mei tot medio december
Op 11 mei 2015 sluit het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden tijdelijk de deuren voor de vernieuwing van de zalen over de Grieken, Etrusken en Romeinen. De sluiting is noodzakelijk vanwege de verwijdering van asbest. Met de verbouwing en nieuwe indeling van de museumzalen wordt de ruimte voor tijdelijke exposities vergroot en de route binnen het museum verbeterd. Het museum grijpt deze gelegenheid aan om adequate maatregelen te treffen op het gebied van brandveiligheid en klimaatbeheersing. Zolang er niet verbouwd of gesloopt wordt, vormt de aanwezigheid van asbest geen risico. De nieuwe zalen met de collecties uit de Klassieke Wereld gaan medio december 2015 weer open.
Tijdens de sluiting krijgen de Museumshop en de activiteiten van het museum een tijdelijk onderkomen in een winkelpand in de binnenstad van Leiden (Nieuwe Rijn 26). De museumcollectie blijft deels zichtbaar in een tiental tentoonstellingen in binnen- en buitenland, van Heerlen tot Québec. Museumdocenten gaan lessen geven op scholen in het hele land. Achter de schermen is een grootscheeps restauratieproject van de Griekse vazen gestart, dat doorloopt tot eind 2015.
Het Rijksmuseum van Oudheden werkt in fasen aan de vernieuwing van huidige opstellingen, die in 2001 werden geopend. In 2013 is de zaal over het oude Nabije Oosten vernieuwd. Met de renovatie in 2015 wordt de Klassieke Wereld aangepakt en in 2016 is het de beurt aan de afdeling over het oude Egypte. In 2017 tenslotte, wordt de presentatie over Nederland in de Romeinse tijd aangepast. Zo zal het museum in het jubileumjaar 2018 zijn tweehonderdjarig bestaan kunnen vieren met volledig vernieuwde vaste presentaties.
De verbouwing en sanering in het Rijksmuseum van Oudheden komt voor rekening van het Rijksvastgoedbedrijf -de eigenaar van het gebouw- en het Ministerie van OCW. De nieuwe inrichting van de museumzalen financiert het museum zelf, mede uit de jaarlijkse bijdrage van de BankGiro Loterij.