Viering 30 jaar mugmetdegoudentand met een special in Stadsschouwburg Amsterdam
PERSBERICHT | Amsterdam, 30 april 2015
MugWeekend
Viering 30 jaar mugmetdegoudentand met een special in Stadsschouwburg Amsterdam
Theatergroep mugmetdegoudentand bestaat 30 jaar. Om dat te vieren is het op 8, 9 en 10 mei MugWeekend in Stadsschouwburg Amsterdam. Naast zes voorstellingen is er tijdens deze special een uitgebreid randprogramma; met een feestelijke opening, een preview van de nieuwste Mugvoorstelling, voor- en nagesprekken, bioscoopmarathons, een minifotoveiling en een heuse refterlezing. Hieronder de hoogtepunten.
Opening
Hedy d'Ancona en Melle Daamen openen op vrijdag 8 mei om 19.15 uur het MugWeekend in de Koninklijke Foyer. De fabulous Baby Dee zorgt voor live muziek! Tijdens de opening zijn de Mugleden en gastacteurs aanwezig. Voor de pers is er gelegenheid tot korte interviews.
Hoofdprogramma
De theatergroep herneemt speciaal voor deze gelegenheid de voorstellingen Smoeder, Hannah en Martin, Superkapitalisten en Meepesaant. Ook de nieuwste Mugvoorstellingen Sinaasappelstraat en Kunsthart staan op het programma.
Gesprekken met experts
De voorstellingen van mugmetdegoudentand sluiten vaak naadloos aan op de actualiteit. Daarom vroegen we speciaal voor het MugWeekend een aantal experts om na te praten over de voorstellingen.
Bij Hannah en Martin gaan Maarten Doorman (filosoof en bijzonder hoogleraar) en Arnold Heumakers (historicus en journalist) dieper in op de geschiedenis en filosofie van Hannah Arendt en Martin Heidegger. Bij Superkapitalisten laten Floor Rusman (historicus en journalist) en Mathijs Bouman (journalist en econoom) hun licht schijnen op de economische crisis en het gedachtegoed van Ayn Rand. Na Sinaasappelstraat praat bestuurskundige Albert Jan Kruiter na over de zwakke kanten van onze democratie. PvdA-Politica en voormalig wethouder van Cultuur in Amsterdam Carolien Gehrels praat voorafgaand aan Kunsthart met schrijver Nathan Vecht.
Preview De Eurocommissaris
Tijdens het MugWeekend laat Joan Nederlof op zaterdag 9 mei om 16.00 uur alvast een voorstudie zien van een toekomstige voorstelling van mugmetdegoudentand. In De Eurocommissaris duikt Nederlof in de wereld van de Brusselse politiek, mediatraining en persoonlijke projecties.
Refterlezing
In de TV-serie Hertenkamp groef Eva Vorsselmans een diepe kuil in de voortuin, waar ze in het kader van haar spirituele ontwikkeling fulltime in ging zitten. Niet lang daarna vertrok ze naar een klooster. Deze ogenschijnlijk onwaarschijnlijke verhaallijn baseerde Joan Nederlof op een echt verhaal. De toenmalige vormgever uit die tijd Hans (inmiddels Christiaan) Klasema groef een kuil onder zijn huis in Friesland, ging daarin zitten en trad daarna in als monnik in een klooster in Vaals. Die vermenging van fictie en werkelijkheid en het gebruik van persoonlijke ervaringen als theatraal materiaal, is altijd karakteristiek geweest voor de werkwijze van mugmetdegoudentand. Nu Christiaan na twintig jaar weer terug is bij de Mug, geven hij en Eva tijdens het MugWeekend een inkijkje in die manier van werken. Samen presenteren zij een Refterlezing over een dag in een klooster.
Minifotoveiling
Er is foto-expositie (doorlopend) en minifotoveiling (zondag 10 mei vanaf 16.00 uur) in samenwerking met YIP Art, waar exclusieve fotoportretten gemaakt door Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin worden getoond en geveild. De veiling wordt verzorgd door veilingmeester Benthe Tupker van Christie's Amsterdam.
Meer mugmetdegoudentand
Tijdens het MugWeekend zijn er doorlopend marathons te zien van de televisieseries Hertenkamp, TV7 en De Koekoeksclub. Op zondagmiddag wordt er om 17.00 uur een korte preview van Fifty Fifty getoond met de eerste fragmenten uit de verfilming van het stuk dat Aaf Brandt Corstius op verzoek van mugmetdegoudentand voor hen schreef.
Voor het volledige hoofd- en randprogramma kunt u terecht op www.ssba.nl/mug
Einde persbericht
Specials in de Stadsschouwburg:
De sleutel van de Stadsschouwburg. Ieder jaar organiseren we enkele specials rond een gezelschap dat we speciaal aan ons publiek willen voorstellen. Jonge, veelbelovende makers (zoals Wunderbaum), een groep die nooit eerder in de schouwburg te zien was (zoals mugmetdegoudentand) of rondom een thema (Made in Groningen). We geven onze gasten de sleutel van de schouwburg voor een meerdaags evenement met voorstellingen, gesprekken, muziek en feest.