Consument positief over gebruik droge mest als strooisel

Balk, 7 mei 2015

Er wordt veel over gesproken; hoe denkt de Nederlandse consument nu eigenlijk over het gebruik van droge mest als strooisel bij melkvee? Keydollar BV, specialist op het gebied van mestscheiding en mestbewerking, zocht het uit. De reacties, opgenomen in een videoreportage, spreken boekdelen, kritisch maar positief!

Tijdens de 'Kijk in de stal dag', georganiseerd door LTO, werd een groot aantal burgers gevraagd naar hun mening over het gebruik van droge mest als strooisel in de ligboxen. De mening over het gebruik van mest in de boxen waren zeer positief. Het merendeel van de reacties toonden aan dat juist de duurzame gedachte en het denken in kringlopen past bij de hedendaagse melkveehouderij en opstelling van de kritische consument.

Keydollar wil met deze videoreportage duidelijk maken dat burgers niet per definitie negatief reageren op het gebruik van gedroogde mest in de boxen. Dit is wellicht een gedachte die alleen binnen de sector zelf leeft. Het positieve beeld van schone dieren, het ziet er zacht en comfortabel uit, het recyclen van onverteerde delen en een extra kringloop op het bedrijf pakt de consument duidelijk op als er geen voorkennis is. Ook al blijft het idee dat koeien in gedroogde mest liggen natuurlijk wel even wennen.

In bijgaande videoreportage worden verschillende mensen gevraagd naar hun mening over mest in de boxen tijdens de "Kijk in de stal dag" georganiseerd door LTO bij de familie van Veen: link

Over Keydollar

Keydollar BV is een bedrijf met ruime ervaring in mestscheiding en mestbewerking. Sinds enkele jaren vindt er in Nederland een snelle opgang plaats van het gebruik van dikke fractie van mest als bedding. Gedroogde mest in de ligbox wordt ook wel Bio-bedding of Greenbedding genoemd. Het principe van Bio-bedding is eenvoudig, drijfmest worden gescheiden door een mestscheider in een dikke en dunne fractie. Deze dikke fractie, met een droge stof percentage van 40%, wordt in de ligbox van de koeien gestrooid om een zacht en comfortabel ligbed te creeren. Onderzoek heeft aangetoond dat dit type bedding een positief effect heeft op koecomfort en uiergezondheid. Het imago werd in verschillende onderzoeken nog als een aandachtspunt benoemd. Uit de getoonde beelden blijkt dat de Nederlandse consument wel kritisch is, maar de voordelen ziet en benoemt.

Keydollar BV is vanaf het prille begin actief met eenvoudige en duurzame mestscheidings machines voor het produceren van Biobedding. De vraag naar deze systemen groeit nog steeds. Daarom heeft Keydollar nu de stap gezet om werkelijk eens op realistische wijze de consument te raadplegen over het gebruik van Biobedding. De reacties zijn veelzeggend.