Cultuurgeschiedenis van de voormalige Vliegbasis Twenthe en zijn omgeving

7 mei, 2015

Jaap Scholten en Jan Schukkink in gesprek over ontwikkeling Lonneker Land

Over de herontwikkeling van het gebied rondom de vroegere Vliegbasis Twenthe (tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal) is veel te doen. Er vindt al jaren een stevig maatschappelijk debat plaats. We willen de economie bevorderen, we willen duurzaamheid, bescherming van de natuur, innovatie en werkgelegenheid. Elk doel heeft zijn eigen woordvoerder. Maar hoe onverenigbaar zijn die doelen eigenlijk? Voor het plangebied, voor Twente?

In het debat zijn de bindende verhalen uit het verleden, het besef van de rijke cultuurhistorie van het gebied, nog te weinig aan bod geweest. Terwijl die historie een onlosmakelijk onderdeel is van de ontwikkeling van het gebied. Dat was de aanleiding voor antropoloog dr. Jan Schukkink om Levend landschap, een kroniek over de cultuurgeschiedenis van het gebied te schrijven. Op 21 mei presenteert AFdH Uitgevers het boek.

Het boek Levend landschap gaat over de vele gedaanteveranderingen die het 'Lonneker Land', het gebied in de driehoek tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal, de laatste eeuwen heeft ondergaan. Vooral de laatste twee eeuwen is het landschap radicaal veranderd onder invloed van de wetten van de natuur, de mogelijkheden van het land, historische toevalligheden en zeker ook de verbazingwekkend grote ondernemingskracht van mensen. Er lijkt sprake van een nieuwe ontdekking van het landschap nadat de driehoek tientallen jaren was gesloten voor publiek. Welke cultuurhistorische piketpaaltjes wijzen ons de weg bij de toekomstige ontwikkeling van dit gebied?

Auteur Jan Schukkink gaat deze avond publiekelijk in gesprek met een andere antropoloog, de Twents-Hongaarse schrijver Jaap Scholten. Hij publiceerde onlangs Horizon City, een boek dat je een cultuurgeschiedenis van de Twentse textielfabrikanten zou kunnen noemen. Scholten en Schukkink worden kort geinterviewd door uitgever Paul Abels over de rol van cultuurhistorisch erfgoed in hun boeken. Jaap Scholten ontvangt het eerste exemplaar van Levend landschap.

Hierna volgt een debat met Schukkink, Scholten en het publiek. Gespreksleider is Martin Steenbeeke (RTV Oost). Uitgangspunt bij de discussie zijn drie stellingen:

1. Cultureel erfgoed heeft alleen bestaansrecht als het een functie heeft.

2. Zonder een kansrijk verdienmodel kan erfgoed niet bewaard blijven.

3. Afbraak van het bestaande erfgoed betekent vernietiging van kapitaal en identiteit, kortom slecht rentmeesterschap.

Waar Boekhandel Broekhuis, Marktstraat 12 Enschede

Wanneer Donderdag 21 mei a.s., vanaf 19.30 uur - Toegang gratis

Aanmelden Vooraf s.v.p. via de uitgever, info@afdh.nl