UM ontvangt twee onderzoekers uit VS met NWO GROW subsidie
UM ontvangt twee onderzoekers uit VS met NWO GROW subsidie
7 mei 2015
Twee Amerikaanse onderzoekers hebben een GROW fellowship ontvangen van NWO ism de National Science Foundation uit de VS, om een aantal maanden onderzoek te doen aan de Universiteit Maastricht. Het gaat om Adrian Shin (University of Michigan) en Shannon Donofry (University of Pittsburgh).
Adrian Shin gaat vanaf januari 2016 gedurende 5,5 maand veldwerk doen voor zijn project "Primary Resources, Secondary Labor: Resource Booms and Immigration Policy in the Netherlands and Scandinavia". Onder supervisie van prof. dr. Maarten Vink onderzoekt hij de achtergronden van het verbod op arbeidsmigratie voor mensen uit ontwikkelingslanden in Nederland en Scandinavische landen in de jaren zeventig. Hij is hiervoor te gast bij de Faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen, binnen het project MACIMIDE.
Shannon Donofry komt in januari 2016 voor 4 maanden naar de Faculty of Psychology and Neuroscience. Onder supervisie van Dr. Anne Roefs zal ze experimenteel onderzoek doen naar de effecten van negatieve stemming op selectieve aandacht voor hoogcalorische voeding, craving, en eetgedrag. Zij zal te gast zijn in de sectie eetstoornissen en obesitas onder leiding van Prof. Dr. Anita Jansen. Het onderzoek van deze groep varieert van basaal, zoals hersenactiviteit, leerprocessen en cognitieve processen, tot toegepast, zoals gezondheidsinterventies. Deze groep heeft een internationaal karakter, en ontvangt met regelmaat internationale wetenschappers, zowel uit Europa als uit de USA, zoals bijvoorbeeld Clare Purvis van Stanford University.
GROW (Graduate Research Opportunities Worldwide) is een samenwerkingsprogramma van de Amerikaanse National Science Foundation (NSF) en twaalf partnerlanden. Met het Graduate Research Fellowship Program (GRFP) krijgen excellente Amerikaanse promovendi de mogelijkheid om drie tot twaalf maanden onderzoek te doen in een van de partnerlanden. Met een jaarlijks budget van meer dan 7 miljard dollar is de NSF de grootste subsidieverlener voor wetenschap in Amerika.