Meer dan de helft vaak al uitgeput voordat examens beginnen
07 mei 2015
De eindexamens komen er weer aan. Veel leerlingen zullen zich op dit moment gespannen voelen. Dit hoeft geen probleem te zijn, tenzij deze spanning overslaat in examenangst.
Fonds Psychische Gezondheid vroeg zijn websitebezoekers naar hun examenangst. 52% geeft aan dat zij zich van tevoren al zoveel zorgen kunnen maken dat zij tijdens de examens al uitgeput zijn. Om te voorkomen dat leerlingen teveel stress opbouwen en hierdoor problemen ervaren geeft psycholoog Jean-Pierre van de Ven tips.
Examenangst kan een ernstige belemmering vormen voor het maken van een examen. Waar gezonde examenstress ervoor zorgt dat leerlingen alert blijven en beter presteren, kan examenangst ertoe leiden dat zij zich niet meer kunnen ontspannen en onder hun niveau presteren.
64% vindt het niet goed genoeg
Fonds Psychische Gezondheid bracht met een `examenangsttest' de problemen in kaart waar examenkandidaten mee kunnen kampen. De test is ingevuld door meer dan 2.200 mensen. 86% geeft aan zich altijd, meestal of soms zorgen te maken of zij tijdens het examen de stof nog wel weten. 64% worstelt met schriftelijke examens of gaat ze zelfs uit de weg, omdat zij het gevoel hebben dat het nooit goed genoeg is .
Tips en advies examenangst
Psycholoog Jean-Pierre van de Ven van Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie: 'De examenperiode blijft natuurlijk gewoon erg spannend. Veel leerlingen hebben klachten als slecht slapen, hoofdpijn, buikpijn en nervositeit, of zijn bang om negatief beoordeeld te worden. Wij willen ervoor zorgen dat deze klachten hen niet teveel worden en geven op onze site tips om onder meer beter te ontspannen en positiever te denken. Het is belangrijk iets aan examenangst te doen!'
Op www.psychischegezondheid.nl/examenstress zijn tien tips te vinden tegen examenstress. Ook ouders krijgen tips over hoe ze hun kind kunnen helpen tijdens de examenperiode. Examenkandidaten die veel spanning ervaren en persoonlijk advies nodig hebben kunnen tijdens werkdagen gratis en anoniem chatten met de hulpverleners van Korrelatie via www.korrelatie.nl.