Wereldtentoonstelling 2015: voedsel en voedselvoorziening in de kijker


Datum: 07 mei 2015

World Expo

De wereldtentoonstelling van Milaan opende op 1 mei de deuren. De expo is opgezet rondom het thema: Voedsel voor de Planeet, Energie voor het Leven. Een goede gelegenheid om even stil te staan bij het voedselvraagstuk.

Een meer dan actueel thema

Cijfers die spreken:

* 805 miljoen mensen in de wereld lijden honger, dat is 1 mens op 9;
* In 2050 moet de aarde 9 miljard mensen voeden. Dat betekent dat tegen die tijd de voedselproductie met 60% moet stijgen.

De rode draad van de tentoonstelling is de vraag of het mogelijk is de hele mensheid te voorzien van voldoende, hoogwaardig, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.

Dit thema sluit nauw aan bij de millenniumontwikkelingsdoelstellingen (MDG):

* Het percentage mensen dat honger lijdt halveren (MDG1);
* Het percentage kinderen dat voor het vijfde levensjaar overlijdt met tweederde terugbrengen (MDG4);
* De moedersterfte met driekwart terugbrengen, de beginselen van duurzame ontwikkeling integreren in het nationaal beleid en de nationale programma's (MDG5);
* Een mondiaal partnerschap voor ontwikkeling tot stand brengen (MDG8).

Kortom, dit is de eerste wereldtentoonstelling ooit over voedselzekerheid en voedseldiversiteit.

Het Belgische paviljoen

Met een duurzame constructie van hout, glas en staal heeft Belgie in dit tijdelijke dorp een van de vijf mooiste paviljoenen gebouwd, waarin het thema "Voedsel voor de Planeet, Energie voor het Leven" heel knap is vertolkt, aldus de organisatoren.

Ecologische duurzaamheid, technologische innovatie en nationale identiteit zijn de drie pijlers van het Belgische paviljoenExterne link. Het opzet was op alle niveaus gestalte te geven aan het thema van de Expo Milano 2015Externe link, gaande van het architectuurontwerp tot de scenografie en
het culinaire aanbod, en daarmee ook een breed gedragen antwoord aan te reiken voor het cruciale vraagstuk dat het thema van de tentoonstelling is. Het paviljoen is een duurzame constructie waarvoor de "Lobe City" als vorm van stadsplanning model stond (in de zin van een levendige stad met
burgerparticipatie en -verantwoordelijkheid). Het hart van het paviljoen zijn de aanschouwelijke gemaakte wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen waarmee een respons kan worden geboden op de uitdagingen op het gebied van voedselvoorziening, zoals alternatieve methoden van
voedselproductie, aquaponie, hydroponie, insectenkweek en algenteelt.

De bezoekers wacht een hartelijke ontvangst en een keur aan te degusteren producten waarmee Belgie op de culinaire wereldkaart staat zoals chocolade, frieten en ambachtelijk bier.

Het Belgische paviljoen, waarvan de cooerdinatie in handen is van de FOD Economie, de Regie der Gebouwen en het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV), wordt zaterdag officieel geopend door de vice-eerste ministers Kris Peeters en Jan Jambon.