4 mei dodenherdenking in Stede Broec


07-05-2015 Bij de Nationale Herdenking op 4 mei hield burgemeester Goldschmeding een toespraak op het plein voor het gemeentehuis.

Wie de ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst

De Nationale Herdenking in Bovenkarspel werd ook dit jaar weer door veel mensen bijgewoond. In haar toespraak stond het nationale thema "Wie de ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst" centraal. Het is inmiddels 70 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereld oorlog
en Nederland na 5 jaar Duitse bezetting werd bevrijd door de geallieerden; het Engelse, Amerikaanse en Canadese leger.

Inmiddels is vrijheid voor velen van ons vanzelfsprekend. De burgemeester blikte terug op het afgelopen jaar waarin bleek hoe fragiel de lijn tussen vrijheid en oorlog is. De oorlog in Oekraine kwam een stuk dichterbij toen onschuldige landgenoten daar met de MH17 neerstortten.

De terroristische aanslag in Parijs op de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo was een directe aanslag op de vrijheid van meningsuiting en bracht bij velen in Europa een gevoel van verbijstering en verontwaardiging.

De burgemeester benadrukte dat we onze ogen niet kunnen en mogen sluiten voor onrechtvaardigheid en onderdrukking. Dit reikt ver buiten de Nederlandse grenzen.
`Vrijheid is niet vanzelfsprekend en niet vrijblijvend. Vandaar dat het zo belangrijk is dat we vandaag de slachtoffers herdenken en morgen onze kostbare vrijheid vieren. Vrijheid geef je door van ouder op kind, van generatie op generatie. In het belang van onze toekomst, mogen we het verleden
nooit vergeten!!'

Verhalen en gedichten door leerlingen

Zes leerlingen van de Stede Broecse basisscholen lazen hun eigen gedicht of verhaal voor. Saskia Hendrikx, Iris Broersen, Sanne Jonges, Jiska Denekamp, Vincent Winter en Sabine Vreeker waren uit de vele inzendingen geselecteerd om hun eigen werk voor te dragen.