Herplant bomen op de Eewal


Wethouder Beheer Openbare Ruimte, Harry van der Molen plant vrijdagmiddag om 15.30 uur een boom voor hotel `t Anker'. Tijdens de najaarsstorm van 2013 zijn op de Eewal 12 bomen omgewaaid. Hiervoor in de plaats worden 9 nieuwe bomen geplant. Het zijn forse krimlindes die al 6,5 `a 7 meter hoog
zijn. De werkzaamheden van de herplant zijn in week 16 klaar.

Unieke methode

Op de Eewal passen we een voor Leeuwarden unieke manier van planten toe. In een groot gegraven gat komt een groot aantal plastic kratten. De kratten worden gevuld met zeer goede bomengrond. De kratten zijn zo sterk dat ze de bovenliggende verharding en daarop geparkeerde auto's kunnen dragen.
De grond niet meer kan verdichten waardoor de wortels de komende jaren volop gaan groeien en er mooie bomen ontstaan.
Omdat bomen in een (stedelijke) omgeving als de Eewal vaak gebrek aan ondergrondse ruimte hebben door de vele kabels en leidingen die in de grond liggen, richten we een bijzondere groeiplaats in waar de bomen ongestoord de komende vijftig jaar kunnen groeien.

Met de buurt

De afgelopen periode is gewerkt aan een plan voor het herstellen van de stormschade. Het uitgangspunt is dat de karakteristieke laanstructuur van de Eewal terug moet komen. Een plan van de gemeente en een alternatief plan van de buurt is besproken op een inloopavond. Het resultaat is dat er in
goed overleg is besproken hoe en waar de bomen worden geplant. Er komen 2 bomen minder terug. De wens was om meer licht en ruimte in de straat te creeren. Het herschikken levert 2 extra parkeerplaatsen en een volledige laad- en losplaats op voor hotel 't Anker.