Afvalscheiden loont wel!


Verwerking restafval steeds duurder

Vorige week stond er in de lokale krant een artikel over afvalscheiden met de kop `Afval scheiden blijkt duur' Hoewel deze kop in het artikel genuanceerd werd, is de conclusie in de kop niet terecht, want: `Afval NIET scheiden is duur'.

Regelmatig wordt in de media de suggestie gewekt dat het scheiden van afval niet kostenbesparend werkt. Het tegendeel is juist het geval. Wij leggen u graag uit waarom dit zo is.

Restafvalverbranding duurder

De kosten voor de verbranding van restafval zijn fors toegenomen, omdat de landelijke overheid sinds 2015 belasting heft op de verbranding van dit afval. Hoe meer we scheiden, hoe kleiner het percentage restafval en dus hoe lager de kosten. Al het gescheiden afval wordt namelijk gerecycled.
Het is dus van het allergrootste belang - ook uit financieel oogpunt - om het aandeel restafval verder terug te dringen en zoveel mogelijk het afval te scheiden.

Als gemeente hebben wij ons het afgelopen half jaar ingezet u als inwoner bewust te maken van de nut en noodzaak van het scheiden van afval. Alleen met uw inzet kunnen we er samen voor zorgen dat afvalscheiden daadwerkelijk loont!