Canadese soldaat na 70 jaar geidentificeerd

Nieuwsbericht | 06-05-2015 | 16:00

Albert Laubenstein uit Edmonton, Alberta, is vandaag op het Canadese Ereveld in Bergen op Zoom met militaire eer herbegraven. Dat gebeurde in het bijzijn van zijn nabestaanden. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke landmacht (BIDKL) identificeerde vorig jaar de stoffelijke resten van deze Canadese soldaat.

De destijds 30-jarige Laubenstein diende bij het Canadese Lincoln & Welland Regiment en sneuvelde op 26 januari 1945 tijdens Operation Elephant. Het doel was het Duitse bruggenhoofd op de zuidelijke oever van de Bergse Maas bij Sprang-Capelle in te nemen. Het plan slaagde, maar de verliezen waren groot. 50 soldaten van het regiment verloren het leven, 125 raakten gewond.

Nooit gevonden

Laubenstein werd in een tijdelijk veldgraf begraven, maar dat werd nooit gevonden. Daarom werd de Canadese militair als vermist geregistreerd. De stoffelijke resten van Laubenstein zijn vorig jaar gevonden tijdens grondwerkzaamheden in de Overdiepse polder nabij Sprang-Capelle.

De identificatie van Laubenstein gebeurde in het laboratorium van de BIDKL met behulp van zijn militaire tandartskaart uit 1944.