StartupDelta maakt van Nederland grootste start-up ecosysteem

Nederland wordt de plek in Europa voor start-ups.

Althans, als het aan StartupDelta ligt. Sinds enkele maanden werkt deze kersverse, onafhankelijke organisatie in opdracht van het kabinet aan het optimale klimaat voor innovatieve en duurzame bedrijvigheid.

Beste start-up-ecosysteem

Nederland moet een broeinest worden voor start-ups. Ze zorgen voor innovatie en dat stimuleert de economie. Innovaties die bovendien vaak een duurzaam karakter hebben. Om het voor start-ups aantrekkelijker te maken, is begin 2015 StartupDelta opgericht. Neelie Kroes is als `special envoy' (een soort ambassadeur) het gezicht van de organisatie. Ze geeft invulling aan de plannen, samen met directeur Sigrid Johannisse. `We geven onszelf anderhalf jaar om ervoor te zorgen dat Nederland tot de beste start-up-ecosystemen van Europa kan behoren', zegt Johannisse.

Koppelen van innovatieve hubs

Johannisse is overtuigt van haar missie. `De potentie van Nederland is groot. Kijk naar het talent dat hier rondloopt, de ICT-infrastructuur, de internationale orientatie en de financiele middelen. Wij agenderen wat nodig is om een beter economisch systeem voor start-ups te creeren. De acties en de verantwoordelijkheid daarvoor leggen we meteen bij de betrokkenen. En we zorgen dat partijen meer gaan samenwerken. Koppel je bijvoorbeeld de innovatieve hubs in Nederland aan elkaar, zoals rond Eindhoven, Wageningen, Amsterdam en Twente, dan krijg je de sterkste innovatieve regio van Europa.'

Verschillende activiteiten

StartupDelta richt zich niet alleen op de start-ups zelf. "Er moet ook een samenwerking ontstaan met grote bedrijven" zegt Johannisse. "Zij kunnen een belangrijke eerste klant zijn van start-ups en de ontwikkeling van innovaties verder faciliteren. Daarnaast kunnen kennisinstellingen hun expertise ter beschikking stellen. En venture capitalists zorgen voor de nodige investeringen." Al deze partijen wil StartupDelta betrekken bij haar activiteiten. Daarvan staan de nodige op stapel. Zo wordt onder andere gewerkt aan een webportal, een groeifonds en een evenement (het StartupFest) voor start-ups. Daarnaast zet StartupDelta zich in om Nederland als start-up-ecosysteem te profileren, bijvoorbeeld met een team van kopstukken uit de zakenwereld en missies naar Noord-Amerika en Azie.

Niet op safe spelen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is betrokken bij StartupDelta door kennis te leveren en de organisatie te ondersteunen. Maar er is meer ondersteuning, benadrukt Kroes tot slot. "RVO.nl, Netherlands Foreign Investment Agency, de Kamer van Koophandel en het ministerie van Economische Zaken spelen als aanjagers en verbinders een belangrijke rol in het versterken van het ecosysteem. Het gaat ons om nieuwe kansen te creeren en niet op safe te spelen."