Minister Hennis-Plasschaert herdenkt op Nationaal Ereveld Loenen
Vrijheid heeft onze constante aandacht nodig, zei Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag in haar toespraak. Tijdens de herdenking op het Nationaal Ereveld Loenen refereerde zij aan de vele namen en bijbehorende verhalen van de oorlogsslachtoffers. Het zijn verhalen die fascineren en inspireren. Deze verhalen houden het besef levend dat onze vrijheid nooit vanzelfsprekend is. De minister haalde het verhaal aan van Anda Kerkhoven, maar ook van haar eigen overgrootmoeder die in Ravensbrueck is omgekomen. "Het verhaal van mijn overgrootmoeder, motiveert mij iedere dag weer om op te staan voor onze vrijheid", aldus de minister. In de voordracht van drie leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap uit Apeldoorn werd ook een oproep gedaan om verhalen te verzamelen. Denise Hartgers, leerlinge van het KSG: "Graag zouden we van al deze mensen hun levensverhaal nog willen kunnen horen. Graag zouden we luisteren naar hun belevenissen". Hoofdkrijgsmachtrabbijn Menachem Sebbag vulde dit streven prachtig aan: "Lering trekken uit het verleden om leed in de toekomst te voorkomen".
Over Nationaal Ereveld Loenen
Het ereveld in Loenen is een nationale begraafplaats voor Nederlandse Oorlogsslachtoffers. Er liggen mannen, vrouwen, kinderen, militairen en burgers. Ze zijn omgekomen door oorlogshandelingen sinds mei 1940, in Nederland, voormalig Nederlands-Indie, de Nederlandse Antillen en Suriname, concentratiekampen, bij executies, als dwangarbeider of tijdens vredesmissies.
Over de Oorlogsgravenstichting
De Oorlogsgravenstichting heeft tot doel de nagedachtenis van de ongeveer 180.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers levend te houden. Aan de ene kant door de verhalen van alle slachtoffers te verzamelen en aan de ander kant door het graf te verzorgen van de 50.000 slachtoffers die een aanwijsbaar graf hebben.