LUMC werkt met farmaceutisch bedrijf aan immuuntherapie tegen kanker

LUMC werkt met farmaceutisch bedrijf aan immuuntherapie tegen kanker Naar overzicht

1 mei 2015 | NIEUWSBERICHT

De afdeling Hematologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het biotechnologisch farmaceutisch bedrijf Bellicum Pharmaceuticals hebben een overeenkomst gesloten over samenwerking op het gebied van recent geidentificeerde tumor specifieke T-celreceptoren. Bellicum is geinteresseerd in de ontwikkeling van deze immuuntherapie en financiert verder onderzoek van de afdeling Hematologie.

Op de afdeling Hematologie van het LUMC zijn onder leiding van dr. Mirjam Heemskerk en prof. Fred Falkenburg T-celreceptoren (TCRs) geidentificeerd die een hoge anti-tumorreactiviteit hebben. Door afweercellen genetisch te veranderen met deze TCRs kunnen zij kankercellen effectief gaan aangevallen. De samenwerking met Bellicum betreft TCRs die gericht zijn tegen het eiwit PRAME, dat aanwezig is in onder andere melanomen, sarcomen en neuroblastomen, en TCRs gericht tegen het eiwit POU-2AF1/BOB1, dat aanwezig is in veel verschillende B-cel tumoren, inclusief de ziekte van Kahler.

Gemetastaseerd sarcoom en oogmelanoom

Bellicum Pharmaceuticals en het LUMC zijn van plan begin 2016 de eerste klinische studie met de PRAME-TCR te starten. In het LUMC zullen patienten met gemetastaseerd sarcoom en oogmelanoom dan behandeld worden met PRAME-TCR gemodificeerde afweercellen. Bellicum sponsort voor de komende drie jaar vervolgonderzoek aan TCRs binnen de afdeling Hematologie met een bedrag van 300.000 euro.