Klaar voor digitale strijd
Nieuwsbericht | 01-05-2015 | 13:09
14 defensiemedewerkers hebben gisteren hun opleiding bij cybersecuritybedrijf Fox-IT afgerond. In jaar zijn de medewerkers opgeleid tot cybersecurity-specialisten. Hun kennis maakt Defensie zowel defensief als offensief weerbaarder op het gebied van cyberveiligheid.
De geslaagden worden geplaatst bij het Defensie Cyber Commando, de MIVD, het Defensie Computer Emergency Response Team (DefCERT) en bij de KMar. Het zijn de mannen van het zogenoemde `vijfde domein', naast land, zee, lucht en ruimte. Defensie investeert momenteel in zowel defensieve als offensieve cybercapaciteit.
Niet uit het boekje
Menno van de Marel, directeur Fox-IT, benadrukt het bijzondere karakter van de opleiding. Naast klassikale lessen deden de cursisten hun kennis voor een groot deel in de cyber praktijk Van Fox-IT op. Zo werkten ze in een security operations centre van Fox-IT en deden mee aan de `red team testen'. Hiermee test de it-beveiliger onopvallend de cyberveiligheid van zijn klanten.
"Je kunt niet alles uit een boekje leren. Ze leren vooral van elkaar", vertelt commandant Taskforce Cyber kolonel Hans Folmer. "Het is een ander slag volk dan de meeste militairen. Ze hebben een gedegen cyber kennis, analytisch vermogen, zijn creatief, puzzelaars. Die competenties zijn belangrijker dan klassieke militaire competenties."
Vast onderdeel
Cybersecurity is inmiddels een vast onderdeel van nationale en internationale (vredes-)missies. Schout-bij-nacht Rob Bauer: "Cyber is momenteel onderdeel van elk militair conflict en die rol zal alleen maar groter worden". Het Defensie Cyber Commando richt zich op de inzet van de cybercapaciteiten. Onderdeel daarvan is het Defensie Cyber Expertise Centrum dat optreedt als kennismakelaar. Hier worden samen met externe partners innovaties in het cyberdomein ontwikkeld. Die kunnen zowel defensief als offensief van aard zijn.
Eerste digitale veldslag
7 jaar geleden werd duidelijk dat ook cyberspace een slagveld kan zijn. Estland werd volledig virtueel door Rusland aangevallen toen het een Russisch oorlogsmonument wilde verplaatsen. Met zogeheten ddos-aanvallen werden de websites van banken en overheidsinstellingen dagenlang platgelegd. Als reactie daarop richtte de Navo een Cyber Defence Centre op in de Estse hoofdstad Tallinn. Hier wordt gewerkt aan de verdediging tegen digitale aanvallen door landen, terroristen en criminelen.