Hulpverlener Cordaid: Regen maakt onderdak eerste prioriteit in Nepal

Persbericht

Actiedag Giro555 Nederland helpt Nepal

Paul Borsboom, hulpverlener van Cordaid: "Regen maakt onderdak eerste prioriteit"

Den Haag, 1 mei 2015 -

Bij de noodhulp in Nepal organiseert Cordaid (een van de organisaties achter giro555) samen met partners Caritas en CRS tijdelijke huisvesting voor 8000 getroffen families (40.000 mensen) in de zwaarst getroffen districten, in het bijzonder moeilijk toegankelijke plattelandsgemeenten. Paul Borsboom, noodhulpcooerdinator bij Cordaid: "Wie geen huis meer heeft leeft op straat. Wie nog wel een huis heeft durft er niet meer in. Onderdak is dus een eerste prioriteit in deze fase van de ramp, zeker nu het is gaan regenen en de grote moessonregens er nog aan moeten komen."

Veel dorpen zijn totaal verwoest, mensen zitten er zonder onderdak, zijn hun bezittingen kwijt en hebben geen enkele bron van inkomen. Het duurt uren om dorpen te bereiken buiten Kathmandu. Hulpteams deden er vier uur over om 13 kilometer af te leggen naar Ghorka, zo'n 150 km ten westen van Kathmandu. De teams trekken verder naar de districten Nawakot, Sindupalchowk, Kavre. Ook zijn er teams die verder reizen naar het oosten, richting het epicentrum van de aardbeving, wat in de komende dagen nieuwe informatie zal opleveren.

Paul Borsboom, noodhulpcooerdinator bij Cordaid: "Vanuit India organiseren we momenteel het vervoer over land van tentzeilen, touw en ander materiaal. Hetzelfde doen we met luchttransport vanuit Dubai." Naast huisvesting is er grote nood aan veilig drinkwater en sanitaire hulp. Borsboom:

"Daarom organiseren en financieren we ook de distributie van waterzuiveringstabletten, emmers, waterfilters, zeep, babyluiers, maandverband en alles wat een gezin nog meer nodig heeft voor basishygiene. Gezinnen met ouderen en kleine kinderen en mensen met een beperking krijgen voorrang in de hulpverlening."

De aardbeving heeft het elektriciteitsnetwerk in Nepal zwaar beschadigd. Mensen zijn afhankelijk van generatoren, maar omdat ook de brandstofvoorziening door de ramp stilligt, werken ook die vaak niet meer. Borsboom: "Daarom financieren we de aanschaf en distributie van lampen en opladers die werken op zonne-energie."

Nederland helpt Nepal

Vandaag is de nationale actiedag Nederland helpt Nepal van Giro555. Via radio2 en alle tv-zenders wordt de hele dag live verslag gedaan van de acties in Nederland en de hulpverlening in Nepal. Het publiek wordt opgeroepen geld over te maken op IBAN NL 08 INGB 0000 000 555 of te bellen met 0800 11 12.