Celstraf geëist tegen gewelddadige Duitsers

Breda, 1 mei 2015 11.45 uur

Celstraf geëist tegen gewelddadige Duitsers

De officier van justitie heeft vanmorgen 9 maanden celstraf geëist tegen (eerste) twee verdachten uit Duitsland die in de nacht van 12 april politie, beveiligers, het susteam en ander uitgaanspubliek in Renesse hebben mishandeld. In totaal staan vandaag 11 verdachten terecht. De Duitsers worden door het OM vervolgd wegens openlijk geweld. In de nacht van zaterdag op zondag was een grote groep Duitsers rond 02.40 uur onderweg vanuit een horecagelegenheid naar de touringcar waarmee ze vanuit Duitsland naar Renesse waren gekomen. Toen er een vechtpartij ontstond met een andere groep stappers en agenten wilden ingrijpen, keerde een deel van de groep zich massaal tegen de politie. Daarbij werd geschopt en geslagen. Portiers moesten bijspringen om de dienders te helpen. Een agent kreeg een bierpul tegen zijn hoofd. Er werd door een van de verdachten een mountainbike tegen een agent gegooid. Een agent verloor zijn bewustzijn, een ander liep een zware hersenschudding op. De agenten deden aangifte van mishandeling alsmede een aantal beveiligingsmedewerkers.

Camerabeelden

In het onderzoek van politie en justitie werd gebruik gemaakt van beelden die door burgers zijn gemaakt alsmede materiaal van beveiligingscamera’s. Op die beelden is deels te zien wat zich daar heeft afgespeeld. De officier van justitie sprak van een strategie, waarbij leden van de groep de politie aanvielen, en daarna zich terugtrokken en weer ingesloten werden door de grote groep. Een laffe strategie waartegen een kleine groep agenten zich moesten verweren. Ook leken de gewelddadigheden gericht op het uitschakelen van de politiemannen. Een van de aanwezige agenten verklaarde zich ‘loslopend wild’ gevoeld te hebben. Sommige van de agenten zijn nog niet aan het werk.

Samen uit, samen thuis

De officier van justitie vroeg de rechtbank de mannen tot één en dezelfde straf te veroordelen wegens openlijk geweld omdat ze de mishandelingen als groep zouden hebben gepleegd. De eerste twee verdachten – overigens niet aanwezig op de zitting - hebben een blanco strafblad in Duitsland (en Nederland); een van hen zou zelfs bij de Duitse justitie werken. De groep – naar verluid supporters van Schalken 04 – haalde, volgens de officier, het slechte in de mensen naar boven. Bij de eis van negen maanden tegen de eerste twee verdachten belichtte de officier ook de achtergrond van het massale uitgaansgeweld: een van de groepsleden moest zich binnenkort melden in Duitsland om een lange gevangenisstraf uit te zitten vanwege voetbalgeweld. Ze ‘vierden’ zijn laatste dagen in vrijheid. Naast de celstraf worden de verdachten ook verantwoordelijk gesteld voor de materiele en immateriële schade van de handhavers.

Veilige publieke taak

Personen met een publieke taak, zoals politie en beveiligers, moeten ongestoord hun maatschappelijk noodzakelijke en belangrijke werk kunnen uitvoeren. Helaas gebeurt het regelmatig dat medewerkers van zorg-, welzijn-, en onderwijsinstellingen, politie, mensen van de beveiliging en gemeente geconfronteerd worden met geweld. Het Openbaar Ministerie (OM) komt op voor deze mensen als zij slachtoffer worden tijdens de uitoefening van hun werk.

Het OM treedt consequent en daadkrachtig op tegen verdachten van geweld tegen werknemers met een publieke taak. Hierover hebben politie en OM landelijk een aantal afspraken gemaakt waarmee geweld en agressie tegen ambtenaren met een publieke taak op eenduidige, effectieve en snelle wijze kan worden aangepakt. Hierbij wordt een aantal uitgangspunten gehanteerd. Zo zal de officier van justitie bij geweld tegen personen met een publieke taak de verdachte in beginsel ter verantwoording roepen voor de rechter, wordt de schade zoveel mogelijk verhaald op de dader en worden slachtoffers optimaal geïnformeerd.

Ook verhoogt het OM de strafeis bij geweld tegen publieke dienstverleners en andere beroepsbeoefenaars. Een strafeis komt tot stand door weging van de ernst van het feit, de omstandigheden waaronder het delict is gepleegd, en de persoon van de verdachte. Als een slachtoffer bij de uitoefening van zijn beroep te maken krijgt met agressie en geweld, wordt de ernst van het feit als 200% zwaarder beoordeeld. De officier weegt daarnaast ook de overige omstandigheden van het delict en de verdachte.

Vonnis

De uitspraak van deze twee zaken volgt op 13 mei.