Verbond van Bunnik goed van start
Datum: 01 mei 2015
Eerste plaatsingen en extra toerusting kandidaten
Het Verbond van Bunnik, de unieke samenwerking tussen lokale ondernemers, de regionale Sociale Dienst, het Werkgeverservicepunt Kromme Rijn Heuvelrug en de gemeente om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen, heeft een goede start gemaakt. In de vier maanden na de ondertekening zijn de eerste mensen geplaatst. Voor andere kandidaten wordt extra training geregeld, zodat hun kansen op werk toenemen.
"De deuren naar werk zijn geopend", zegt Patrick van den Berg van het Werkgeverservicepunt dat het Verbond bij een goede uitvoering van de Participatiewet steunt. Deze wet wil mensen met een arbeidsbeperking of met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen. Van den Berg somt de eerste successen van het Verbond op sinds de ondertekening eind 2014: vier mensen zijn aan de slag, op een vast of proefcontract, en twee mensen voeren orienterende gesprekken.
Gedragen door samenleving
Van den Berg ervaart dat het Verbond "gedragen wordt door ondernemers en de samenleving." Ondernemers willen de Wet praktisch handen en voeten geven. "In Bunnik is doen het nieuwe denken." Daardoor ontstaan naast arbeidsplaatsen ook andere initiatieven. Zo gaat technisch dienstverlener Cofely alle kandidaten een sollicitatietraining en gesprek met een rekruteerder aanbieden. "Dat helpt mensen en hun kwaliteiten beter in zicht komen voor werkgevers."
Ivana Roemer (29) uit Werkhoven is een van de mensen die dankzij het Verbond weer werkt. Ze zat al twee jaar werkloos thuis, na haar ontslag in de kinderopvang. Ze werd gepolst voor werk op proef als receptioniste voor de Brothers Horeca Groep. "Ik had zelf nooit aan kantoorwerk gedacht. Maar ik heb die kans aangegrepen. Het is een nieuw begin en een kans om extra vaardigheden op mijn CV te zetten." Ze hoopt op een vast contract. "Want ik ga met een goed gevoel naar mijn werk."
Inspiratie
Hein van Zijl van ondernemersvereniging BHIK noemt de eerste resultaten van het Verbond `boven verwachting'. "Bedrijven zijn heel enthousiast. Ze krijgen profielen van kandidaten met goede skills aangeboden. Ook ondernemers die geen lid zijn werken mee, omdat zij inzien dat het nodig is." Een projectgroep kijkt naar nieuwe modellen om mensen die ondersteuning nodig hebben flexibel in te zetten, zodat ze op meerdere plaatsen ervaring kunnen opdoen. Volgens wethouder Jorrit Eijbersen zijn de eerste successen van het Verbond te danken aan de inzet van ondernemers en het Werkgeverservicepunt. "Die steken allemaal hun nek uit. Ze kijken verder dan hun eigen belang. Hun activiteiten inspireert ook mensen en organisaties buiten het Verbond en leidt tot vernieuwende ideeen over hoe we de Bunnikse samenleving versterken. "
Voortrekker
Bunnik is met het Verbond een voortrekker in de regio. Op 19 mei vindt in Fort bij Vechten de `Tour de Participatie', het werkgeversevent van Midden-Nederland over de Participatiewet. Eijbersen zal daar over het Verbond van Bunnik vertellen.
Het Verbond werd op 15 december 2014 getekend door de Bunnikse ondernemersvereniging BHIK, de bedrijven BAM, Postillion, Cofely en BOVAG, de stichting Krachtig Krommerijn, onderwijsinstelling ROC Midden Nederland, de regionale Sociale Dienst en de gemeente Bunnik.