Loket mkb-leningenfondsen Provincie Limburg open per 1 mei

De twee provinciale leningenfondsen voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf worden op vrijdag 1 mei operationeel.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de goedkeuring gegeven aan de fondsen waardoor nu snel een loket wordt geopend. Industriebank LIOF in Maastricht wordt de beheerder van beide fondsen. Ondernemers kunnen zich hier melden voor aanvragen.

De Provincie Limburg richt de fondsen op omdat ondernemers in deze sector bij banken vaak onvoldoende financieringsmogelijkheden krijgen. Na de bankencrisis van 2008 houden steeds meer banken de knip op de beurs. ,,De Provincie Limburg hecht belang aan een stevig en vitaal mkb," zegt Gedeputeerde Twan Beurskens van Economische Zaken. ,,Want juist het mkb is de motor van de Limburgse economie."

Zoals gezegd gaat het om twee fondsen; het Limburgs Business Development Fund met een omvang van EUR 29,7 miljoen is bestemd voor mkb-ondernemers met de nadruk op de negen zogeheten topsectoren (chemie, logistiek, agro&food, creatieve industrie, energie, water, tuinbouw en high tech). Financiele bijdragen uit dit fonds zijn mogelijk als subsidie, lening en als deelneming.

Daarnaast is er het MKB-leningenfonds van in totaal EUR 20 miljoen. Dit fonds is bestemd voor individuele mkb'ers maar ook voor samenwerkingsverbanden van mkb-ondernemers. De grootte van de leningen uit dit fonds liggen tussen de EUR 150.000,- en EUR 1 miljoen euro. Ondernemers kunnen tot 50% van de financieringsbehoefte uit dit fonds halen.

De MKB-fondsen zijn de invulling en uitvoering van het initiatiefvoorstel van Statenlid Jeu Titulaer (CDA) in juni vorig jaar. ,,Financiering van het mkb is nodig voor de continuiteit en groei van de ondernemingen, en dus ook voor de werkgelegenheid. De provinciale middelen worden nu dubbel effectief ingezet." zegt Titulaer.

Meer informatie is te vinden op de websites:

www.liof.nl

www.lbdf.nl

www.mkblf.nl