Fluiten naar de fruitschaal: lezing van Huub van 't Hek
21 april 2015
Schilderkunst als taal van het lichaam
Op vrijdag 1 mei geeft Huub van 't Hek een lezing over de verborgen boodschappen in muziek en schilderkunst
In de tentoonstelling Het Geheim van Dresden - Van Rembrandt tot Canaletto in het Groninger Museum is een keur aan schilderijen uit de zestiende tot de achttiende eeuw te zien. Volgens operakenner Huub van 't Hek ontgaat ons vandaag de dag een groot deel van de betekenis van een aantal van deze schilderijen. In stillevens, portretten en galante scenes zitten vaak verborgen boodschappen die kunsthistorici niet meer kunnen `lezen', maar die, bezien vanuit de wereld van de opera, wel ontsluierd kunnen worden.
De Italiaanse componist Claudio Monteverdi (1567-1643) bezingt het fruit op de fruitschaal. Zijn muziek zet de tekst om in een vorm van lichamelijke sensatie. Elke fruitsoort had zijn eigen lichamelijke associatie. Zingen heeft in alle Europese talen een tweede betekenis: het ervaren van zinnelijk, lichamelijk genot.
Daarom zijn er zo vele stillevens met fruit geschilderd. Om ons in het contact met het beeld iets anders te laten ervaren dan een stilleven met fruit.
De wereldse betekenis van het fruit loopt synchroon met de wereldse betekenis van de verschillende muziekinstrumenten. De granaatappel staat voor hoofse liefde, waar de gewone appel de seksualiteit vertegenwoordigt. Strijk- en tokkelinstrumenten communiceren de lichaamstaal van de vrouw, zoals de blaasinstrumenten de lichaamstaal van de man tot uitdrukking brengen. Vooral in de opera is dit prachtig hoorbaar en veelal ook zichtbaar.
Het stamt allemaal uit de tijd dat denken over de taal van het lichaam al strafbaar was. Laat staan dat je er in het openbaar over kon praten. Wie die taal ondanks alles toch heeft leren verstaan, heeft ineens een veel betere toegang tot het beeld van veel schilderijen en de muziek van heel veel opera's.
Huub van 't Hek is nog een van de weinige specialisten die ons met deze specifieke kennis van de taal van de kunst weet te vermaken. Zijn optreden is zo veel meer dan het uithalen van een pennestreek.
Locatie: Groninger Museum, Auditorium
Tijd: 11:00 - 13:00
Prijs: EUR7,50 excl. Museumentree, incl. koffie/thee