Langdurige afsluiting afrit Crooswijk (15) op A20

21-04-2015 | Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid | persbericht

Om de geluidsoverlast van het verkeer op de A20 te verminderen en de leefomgeving te verbeteren, plaatst Rijkswaterstaat geluidsschermen aan de zuidzijde van de A20 (richting Utrecht) tussen het Kleinpolderplein en de Rotte. Vanaf half november 2014 tot juni 2015 worden in totaal 620 palen in de grond aangebracht voor de fundering van de schermen. Het plaatsen van de geluidsschermen is reeds begonnen en duurt tot december 2015.

Afrit Crooswijk (15) afgesloten

Vanaf vrijdag 1 mei starten de funderingswerkzaamheden ter hoogte van afrit Crooswijk (15). Hiervoor is de afrit Crooswijk (15) van de A20 richting Utrecht afgesloten vanaf vrijdag 1 mei 21.00 uur tot en met vrijdag 15 mei 05.00 uur.

Van deze afsluiting wordt ook gebruik gemaakt om andere werkzaamheden uit te voeren. Voordeel is dat later hiervoor geen aparte afsluitingen nodig zijn en de periode van overlast zo beperkt mogelijk blijft.

Omleidingsroute

Verkeer op de A20 richting Crooswijk wordt omgeleid via afrit Rotterdam-Centrum (14) en de Gordelweg of via knooppunt Terbregseplein naar de A16, vervolgens via afrit Rotterdam-Kralingen (26), Kralingseweg en de Kralingse Plaslaan naar de Boezemlaan en Boezembocht. De omleidingsroute wordt aangegeven met de letter C.

Fundering

De palen voor de fundering van de schermen worden niet overal tegelijkertijd aangebracht en met verschillende methoden. Naast het traditionele heien worden palen ook geboord, inwendig geheid of ingetrild. Afhankelijk van de verschillen in bodemgesteldheid en de beschikbare ruimte gebruikt de aannemer een van deze vier methoden. Bij afrit Crooswijk worden geboorde palen aangebracht. Eerst boort de aannemer een buispaal in de grond en deze wordt vervolgens volgestort met beton.

Geluidsoverlast

De werkzaamheden vinden plaats tussen 07.00 en 19.00 uur. Ook in het weekend gaan de werkzaamheden door. Ondanks dat de aannemer de overlast zo veel mogelijk probeert te beperken, en het bouwlawaai binnen de wettelijk gestelde decibellen blijft, kunnen omwonenden geluidsoverlast ondervinden van de heiwerkzaamheden. Omwonenden worden via een brief hierover geinformeerd.

Een bereikbaar en leefbaar Nederland

Rijkswaterstaat werkt dagelijks aan een bereikbaar Nederland. Maar het gaat niet om bereikbaarheid alleen. Het betekent ook rekening houden met de belangen van mensen die in de buurt van een snelweg wonen. Bijvoorbeeld op locaties waar, door het toegenomen wegverkeer, veel geluidsoverlast is voor omwonenden. Rijkswaterstaat kan niet alle overlast wegnemen, maar wel beperken. Milieunormen voor geluidsoverlast en luchtkwaliteit zijn hierbij leidend.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de projectpagina A20: geluidsschermen of bel 0800-8002 (gratis).