Veilig en onbezorgd thuis wonen


Het CCV organiseerde samen met TNO gisteren een bijeenkomst over kwetsbare en minder zelfredzame bewoners. Daarin dachten geinteresseerde professionals samen na hoe deze groep toch langer zelfstandig en vooral veilig en onbezorgd thuis kan blijven wonen.

Het onderwerp is zeer complex, zo concludeerden de aanwezige deelnemers. Veel veiligheidspartners zijn betrokken, maar weten dat lang niet altijd van elkaar.



Stel de mensen centraal

De mensen moeten centraal staan als we spreken over langer veilig en onbezorgd thuis wonen voor kwetsbaren in de maatschappij. Maatwerkoplossingen zijn nodig omdat de mensen binnen de doelgroep allemaal andere capaciteiten hebben. Taken die de ene persoon wel kan of snapt, zijn voor de ander
onmogelijk.

Dagelijkse praktijk

Sprekers van de Carante zorggroep en Zorginstelling De Vijverhof gaven een korte inkijk in hun dagelijkse praktijk. Door de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2015 en de afschaffing van de AWBZ gaan gemeenten ondersteuning anders organiseren.

Wie zorgt voor de veiligheid?

Wezenlijke vragen over verantwoordelijkheden tussen gemeenten en woningbouwcorporaties of andere verhuurders blijven vaak onbeantwoord. Bijvoorbeeld: wie zorgt er voor de veiligheid (of minimaal veiligheidsmaatregelen) van deze bewoners ten aanzien van High Impact Crime zoals woningovervallen
en inbraken? Maar het zicht verdwijnt ook op sommige veiligheidsvraagstukken, zoals hoe om te gaan met de loverboyproblematiek.

Regel het lokaal

De oproep van Joost Zielstra, directeur van de Vijverhof was vooral `regel en organiseer het lokaal'. Ken je lokale partners, maak afspraken en spreek elkaar aan op je taken en verantwoordlijkheden waarbij de mensen binnen deze doelgroep centraal staan.

In werkgroepen is gesproken en gewerkt aan ideeen voor betere samenwerking, een andere manier van procesinrichting, het delen van informatie en de ondersteuning van technologie zoals domotica.

Uitgebreid verslag

Van deze bijeenkomst komt een uitgebreid verslag inclusief een korte samenvatting van de sprekers Anneliek van Maarsseveen (Carante groep), Joost Zielstra (Vijverhof Capelle aan den IJssel) en Edwin van Kessel (BeNext).

Veiligheidspartners die verhinderd waren of zich niet meer konden aanmelden omdat het maximaal aantal deelnemers bereikt was, maar toch het verslag wensen kunnen dit aangeven bij Chantal Dirkse.