Kinderen Tweede Wereldoorlog herdacht in Museon
Persbericht
datum: 30 april 2015
Kinderen Tweede Wereldoorlog herdacht in Museon
Haagse schoolkinderen leggen bloemen bij Kindermonument
Museon Herdenking Kindermonument 2015-001 resize
Kinderen van de Jan van Nassauschool en mw. Smitsloo-Lobe bij het Kindermonument in het Museon
Vandaag hebben kinderen van de Jan van Nassauschool uit Den Haag bloemen gelegd bij het Kindermonument in het Museon in Den Haag. Ze deden dit samen met Rachel Smitsloo-Lobe (1918), die de oorlog overleefde door onder te duiken. Het Kindermonument in het Museon herinnert aan de 2061 kinderen uit Den Haag die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. De meeste van deze kinderen waren joods. Enkele tientallen van deze kinderen waren Sinti en Roma. Rachel Smitsloo-Lobe
Voor de herdenking luisterden de leerlingen van de Jan van Nassauschool naar het levensverhaal van Rachel. Zij was 22 jaar toen zij, omdat ze joods was, werd ontslagen als telegrafiste bij het Rijkstelegraafkantoor in Den Haag. Rachel zat op verschillende adressen ondergedoken en bemachtigde uiteindelijk een goed (maar wel vals) persoonsbewijs en kon zo relatief veilig over straat. Na de oorlog bleek dat haar ouders waren verraden en opgepakt op hun onderduikadres. In 1943 zijn zij via de strafgevangenis in Scheveningen doorgestuurd als ‘strafgeval’ naar Westerbork. Ze zijn in het concentratiekamp Sobibor vermoord.
Gedichten
Aan het einde van de ochtend hebben vijf leerlingen uit groep 8 een zelfgeschreven gedicht voorgedragen. Hieronder een stukje uit het gedicht van één van de leerlingen, Zinzi Werleman.
“….We willen de nare tijd vergeten, maar de slachtoffers niet. Ze blijven in ons hart voortleven ondanks dat je ze niet ziet. …. “
Kindermonument
De Jan van Nassauschool uit de Gouwestraat heeft enkele jaren geleden het Kindermonument geadopteerd. Adopteer een Monument is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt ‘adopteren’. Aan de hand van dit monument leren de kinderen over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen. De herdenking in het Museon was mede mogelijk door steun van de Stichting Levi Lassen.
Kindermonument
Het Kindermonument bevond zich lange tijd aan de gevel van de lagere school in de Bezemstraat. Het ontwerp is van de Haagse beeldhouwer Theo van der Nahmer. De plaquette herinnert aan het rampjaar 1942, waarin de joodse kinderen uit Den Haag werden weggevoerd. Het overgrote deel van die kinderen kwam nooit terug. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze school aangewezen als school voor joodse kinderen. Bij de afbraak van de school in de Bezemstraat (nu het Rabbijn Maarssenplein) is deze plaquette in het Museon ondergebracht. De plaquette maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Kind in Oorlog’. Aan het monument zijn de namen van 2061 Joodse en Sinti en Roma kinderen toegevoegd. Tentoonstelling 'Kind in oorlog'
In deze permanente expositie wordt de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief van kinderen belicht. Hoe was het om kind te zijn in oorlogstijd? Wat kon een kind wel en niet begrijpen? Welke invloed had de oorlog op hun dagelijkse leven? Antwoorden op deze vragen zijn terug te vinden in verhalen, voorwerpen, foto’s, filmfragmenten en documenten van 35 bekende en onbekende mensen, die kind waren toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Zij laten zeer dierbare voorwerpen zien die hun waarde meestal niet danken aan hun uitzonderlijke schoonheid maar aan de verhalen en herinneringen die erachter schuil gaan. ‘Kind in oorlog’ is tot stand gekomen in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Fonds 1818.
Museon, museum voor cultuur en wetenschap
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.
Museon
Stadhouderslaan 37 2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl