Zuid-Holland verbiedt afschieten zwerfkatten, wie volgt?

Utrecht, Noord-Brabant, Overijssel en Friesland blijven achter

Den Haag, 30 april 2015 - De Dierenbescherming is erg blij met het bericht van de Omgevingsdienst Haaglanden, dat in de provincie Zuid-Holland het doden van verwilderde katten met een geweer niet meer is toegestaan. In 2013 voerde de Dierenbescherming actie tegen het afschieten van zwerfkatten waarna een motie van de Partij voor de Dieren om dit te verbieden werd aangenomen in de Tweede Kamer. Flevoland besloot hierna tot een verbod, in een aantal provincies was dit al het geval en nu dus ook in Zuid-Holland. De Dierenwelzijnsorganisatie hoopt dat ook de overige provincies snel dit voorbeeld volgen.

Met de campagne 'Zeg NEE tegen het afschieten van zwerfkatten' haalde de Dierenbescherming twee jaar geleden meer dan 137.000 handtekeningen op en dit resulteerde in een aangenomen motie in de Tweede Kamer. Ondertussen is afschot van zwerfkatten nog steeds niet in het hele land verboden. De provincies Utrecht, Noord-Brabant, Overijssel en Friesland blijven achter. Elk jaar worden er tussen de 8.000 en 13.500 katten afgeschoten door jagers. Daarbij gaat het niet alleen om zwerfkatten, ook huiskatten zijn hun leven niet zeker. De jacht op katten moet stoppen, vindt de Dierenbescherming. Ze roept de overgebleven provincies dan ook op om niet te gaan zitten wachten op landelijk beleid via de toekomstige Wet Natuurbescherming, maar het goede voorbeeld van Zuid-Holland te volgen en alsnog tot een verbod te besluiten.

Diervriendelijk

De Dierenbescherming zet zich in om het zwerfkattenprobleem op diervriendelijke wijze beheersbaar te maken. Ze zet onder ander in op de TNR-methode (Trap, Neuter, Return): het vangen, castreren en weer terugplaatsen van de katten in bewoonde gebieden. Gevangen kittens worden niet teruggeplaatst: deze diertjes worden gesocialiseerd in gastgezinnen, waarna er een eigenaar voor ze wordt gezocht.

Voorkomen

Zwerfkatten komen er niet vanzelf. Het zijn huisdieren die zijn gedumpt, ontsnapt of achtergelaten. Voorkomen dat dit gebeurt is verreweg het beste en meest diervriendelijk. Door bijvoorbeeld de kat te laten chippen is na ontsnappen snel de eigenaar te achterhalen en wordt een zwervend bestaan voorkomen. Mensen die toch zwerfkatten, verwilderd of nog tam, aantreffen kunnen het landelijk meldpunt 144 bellen. Per geval wordt dan bekeken of de dieren terug naar hun eigenaar kunnen, via een dierenasiel herplaatst kunnen worden of via TNR voorkomen kan worden dat deze zich voortplanten en er een onbeheersbare groep ontstaat.