Koenders haalt banden Caribische landen koninkrijk en Latijns-Amerikaanse partners aan
Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) bezoekt van maandag 4 mei tot en met maandag 11 mei de Caribische landen van het koninkrijk en drie Latijns-Amerikaanse landen in de regio. Hij brengt achtereenvolgens een bezoek aan Aruba, Curac,ao, Sint-Maarten, Cuba, Guatemala en Mexico.
Tijdens het bezoek is veel aandacht voor ontwikkelingen in Latijns-Amerika en de Cariben. Deze regio is van strategisch belang voor het koninkrijk, onder meer door samenwerking op politieke dossiers en in multilaterale fora. Ook biedt Latijns-Amerika veel economische mogelijkheden voor Nederland en de Caribische delen van het koninkrijk, met grote export van en naar Nederland en investeringen in de regio. Bezoeken aan deze landen bieden bovendien kansen de politieke betrekkingen met de regio te verstevigen en gezamenlijk koers en kansen te bepalen.
Als minister van Buitenlandse Zaken voor het gehele koninkrijk geeft Koenders samen met de landen invulling aan de buitenlandse betrekkingen. Naast de bilaterale bezoeken aan de drie landen zit hij daarom een overleg voor met de drie ministers-presidenten, het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen. In elk land afzonderlijk spreekt hij met onder anderen de gouverneur en de minister-president. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn onder meer regionale ontwikkelingen, de VN-Veiligheidsraadkandidatuur en economische samenwerking.
Minister Koenders vervolgt zijn reis naar Cuba, waar hij door zijn Cubaanse collega Rodriguez, die afgelopen vrijdag voor het eerst Den Haag bezocht, is uitgenodigd. Nederland vervult een brugfunctie ten aanzien van Cuba. De landen sloten eerder een akkoord waarin beide landen de wens uitspraken meer met elkaar te gaan samenwerken. Nederland en Cuba hebben het voornemen samenwerking te zoeken op onder meer het gebied van handel, landbouw, watermanagement, biotechnologie, regionale samenwerking, multilaterale samenwerking en het terrein van mensenrechten en instrumenten die mensenrechten kunnen versterken. De recente internationale ontwikkelingen bieden nieuwe mogelijkheden voor investeringen, ook voor het Nederlandse bedrijfsleven.
Vervolgens bezoekt de minister Guatemala, waarmee Nederland in het algemeen en minister Koenders in het bijzonder een lange relatie heeft. De afgelopen jaren is de relatie met Guatemala op economisch en politiek vlak veranderd. Nederland heeft in de relatie met Guatemala onder meer aandacht voor veiligheid, toegang tot justitie en mensenrechten, meer specifiek de commissie tegen straffeloosheid (CICIG) en de positie van mensenrechtenverdedigers. Guatemala is ook een opkomende economie. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor goede economische ontwikkeling en samenwerking. Ook worden kansen onderzocht hoe meer samen te werken in multilateraal verband.
De minister sluit zijn reis af in Mexico, waarmee Nederland economisch en op het gebied van veiligheid nauwer wil gaan samenwerken. Het bezoek biedt uitstekende gelegenheid voor intensivering van de betrekkingen in het licht van de bilaterale handelsbelangen en mogelijkheden voor samenwerking op veiligheidsterrein, bijvoorbeeld op thema's als internationale drugsbestrijding en vredesmissies. Nederland en Mexico zijn natuurlijke partners die elkaars inspanningen in multilateraal kader versterken. Mexico is volgend jaar voorzitter van de CELAC (Community of Latin American and Caribbean States), terwijl Nederland tegelijkertijd het EU-voorzitterschap bekleedt in de eerste helft van 2016.