Lucienne van der Lans: “Amalia viool gaat naar het Instrumentenfonds Leerorkest.”
Persbericht
Dordtse vioolbouwer beduusd van alle reacties na Koningsdag
Lucienne van der Lans: “Amalia viool gaat naar het Instrumentenfonds Leerorkest.”
Dordrecht, 29 april 2015 - Sinds de overhandiging van de Amalia viool op Koningsdag aan Koningin Maxima staat de telefoon roodgloeiend bij vioolbouwer Lucienne van der Lans uit Dordrecht. Ook via Facebook, twitter, e-mail stromen de berichten binnen. Lucienne van der Lans: “Wat een lieve en enthousiaste reacties heb ik gekregen, ik ben er beduusd van. Mensen laten hun waardering blijken voor het vakmanschap maar ik hoor ook dat heel veel kinderen nu viool willen gaan spelen, net als prinses Amalia. En dat laatste vind ik zelf het belangrijkste.”
Op Koningsdag mocht Lucienne van der Lans haar zelfgemaakte viool aanbieden aan koningin Maxima. Zes maanden heeft ze gewerkt aan de ‘Amalia viool’, vernoemd naar de eerste dochter van het koningspaar die zelf viool speelt. Van der Lans noemt het moment op Koningsdag de kroon op haar werk maar is om meerdere redenen blij met alle aandacht. “Muziek maken is het mooiste dat er is. Als u het mij vraagt wil ik dat ieder kind op jonge leeftijd al leert spelen,” aldus Van der Lans.
Een andere veel gestelde vraag is: “Wie gaat erop deze viool spelen? Waar komt de viool terecht”? Van der Lans: “De viool gaat naar Stichting Instrumentenfonds Leerorkest. Het Leerorkest wil zoveel mogelijk kinderen de kans geven om te ontdekken hoe leuk en magisch het is om een instrument te bespelen en samen muziek te maken.”
Initiatiefnemer en directeur Instrumentenfonds Leerorkest Marco de Souza vertelt: ‘Wij vinden dat kunst voor iedereen is. Maar muziekeducatie is vaak zo georganiseerd, dat het hoogdrempelig en kostbaar is. Wij willen ervoor zorgen dat de drempel veel lager wordt, zodat kinderen in achterstandsposities evengoed de kans krijgen om muziek te leren maken en ook thuis een instrument hebben om te kunnen oefenen.’
De leden van het koningshuis toonden veel belangstelling. Het koningspaar, Prins Bernard en Prins Constantijn (beschermheer van het Nederlands Muziekinstrumentenfonds) stelden geïnteresseerd vragen. “Hoe lang bent u bezig aan 1 viool en wat maakt deze viool zo speciaal?” Het maken van een nieuwe viool duurt ongeveer een half jaar. Je begint met een aantal blokken hout voor klankkast, zijwanden en hals. De Amalia viool heeft een mooie oranje transparante lak gekregen zodat het hout goed zichtbaar is en op het achterblad is een goudkleurig kroontje ingelegd.
Koningin Maxima sprak ook uit dat ze het heel belangrijk vindt dat kinderen de kans krijgen om muziek te leren maken. Muziek is een verbindende factor in het leven.
Van der Lans: “Ik voel me vereerd met alle aandacht van het publiek en van de tientallen journalisten die ik afgelopen dagen heb gesproken. Maar ik hoop ook dat de rust snel terugkeert want het werk wacht. Op dit moment werken we aan een nieuwe viool, kopie van een Oud Italiaans model, en verder hebben we erg veel restauratie werkzaamheden.
http://nos.nl/video/2032717-maxima-krijgt-amalia-viool-aangeboden.html