Training gerechtshof Amsterdam 24 maart 2015

29 april 2015

Deelnemers aan de trainingsdag houden een presentatie

Op 24 maart hield ProDemos in het gerechtshof van Amsterdam een trainingsdag voor medewerkers om voorlichtingsbezoeken te professionaliseren.

Oefenen met werkvormen

`Wat volgt er na de dagvaarding?', vraagt Michele Boonstra, communicatiemedewerker van de rechtbank Rotterdam. Twee deelnemers staan met borden midden in de zaal. Op het ene bord staat 'dagvaarding' en op de andere staat 'cassatie'. De andere deelnemers hebben ook borden in handen, er staan termen op als 'vonnis rechtbank' of 'arrest gerechtshof'.

De bedoeling is dat de deelnemers hun borden, met daarop verschillende stappen in de gerechtelijke keten, in de juiste volgorde zetten. Michele kijkt vragend de groep in. `Wie heeft het juiste bord? Als je het weet mag je hier komen staan.'

Didactische tip en trucs

De deelnemers zijn medewerkers van het gerechtshof, medewerkers van rechtbanken en begeleiders van ProDemos. Ze krijgen in het Paleis van Justitie een training door David Muntslag en Ingrid Faas van ProDemos. Samen met het gerechtshof Amsterdam hebben zij een programma ontwikkeld om de voorlichtingsbezoeken aan het gerechtshof in Amsterdam te professionaliseren. Op deze trainingsdag leren de deelnemers de verschillende programmaonderdelen kennen en krijgen ze didactische tips en trucs. De keuze aan werkvormen is breed, zodat er voor elke groep, van jong tot oud en met veel kennis of weinig kennis over de rechtspraak, een goed programma samengesteld kan worden.

Ron van Leeuwen, communicatiemedewerker van het gerechtshof Amsterdam, is enthousiast over de werkvorm met de bordjes, en hij is niet de enige. `Deze werkvorm is erg bruikbaar om inzicht te krijgen hoe een rechtszaak in verschillende instanties kan verlopen', zegt Esther ten Have van rechtbank Gelderland.

Na dit onderdeel mag Ron zelf een werkvorm voordoen, samen met Agnes van Loon. De werkvorm heet `Sticker je strafmaat'. De groep krijgt een aantal strafzaken voorgelegd. Per twee deelnemers worden stickers uitgedeeld, met verschillende kleuren. Elke kleur staat voor een verschillende zaak. Op het whiteboard hangt een strafthermometer met de categorieen boete, gevangenisstraf en taakstraf. Samen moeten de tweetallen uitspraken `stickeren'. `Plakken maar!', roept Ron. Na een paar minuutjes overleg worden de eerste stickers opgeplakt. Hier en daar ontstaat discussie. De werkvorm wordt goed ontvangen. Er wordt wel geopperd om sommige zaken te versimpelen.

Pilot: ook geschikt voor andere rechtbanken?

Na de training zal het gerechtshof de werkvormen in de praktijk uit gaan voeren met groepen. Er zijn drie programma's, afhankelijk van het niveau van de groep. De pilot duurt in ieder geval tot september. In juli wordt de eerste evaluatie bekendgemaakt. Er wordt dan ook gekeken of ook andere gerechtelijke instellingen van dit programma gebruik kunnen maken. Met die gedachte zijn er al een aantal medewerkers van rechtbanken aanwezig.

Quiz met schattingsvraag als uitsmijter

Ter afsluiting speelt de groep onder leiding van Marleen van der Wal en Luta van der Leij van de rechtbank Noord-Nederland de quiz `Befje om befje af'. De quiz eindigt met de vraag hoeveel zaken het gerechtshof Amsterdam afgelopen jaar heeft behandeld. Niet eerlijk, want de medewerkers van het gerechtshof weten het antwoord daarop al. Snel wordt daarom een andere uitsmijter voorgelegd: hoeveel wetten kent Nederland in formele zin? Begeleider Joeri van ProDemos komt met 1910 het dichtstbij het correcte antwoord van 1950 wetten.