10 jaar Beheerplan Rijksgronden Terschelling
Interne en externe evaluatie met positief resultaat
29-04-2015
Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer, de twee grootste beheerders op Terschelling, hebben de afgelopen maanden een interne en externe evaluatie van het Beheerplan Rijksgronden Terschelling uitgevoerd. Bijna alle doelstellingen zijn gehaald.
Een belangrijke aanleiding voor deze terugblik was dat de looptijd van het Beheerplan is verstreken. De uitkomsten van de evaluatie worden meegenomen voor het opstellen van een nieuw beheerplan. Omdat van oudsher de bewoners van het eiland nauw met het beheer verbonden zijn, zijn eilander verenigingen en organisaties ook naar hun beoordeling gevraagd. Zij bleken erg tevreden over het gevoerde beheer in de periode 2003-2013. De gemiddelde waardering van het externe evaluatieteam voor al het beheerwerk is een rapportcijfer 7,9.
Wat houdt het Beheerplan in?
In 2002 hebben Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer het Beheerplan Rijksgronden 2003-2013 opgesteld. Het plan omvat het gehele strand-, duin- en kweldergebied van Terschelling. Rijkswaterstaat heeft tot taak te zorgen voor de veiligheid tegen overstroming en Staatsbosbeheer richt zich op de natuur- en landschapswaarden en het recreatieve medegebruik. Het plan is destijds opgesteld na een periode van inbreng en inspraak door de bevolking en met de wettelijke kaders en doelstellingen van beide organisaties als basis. Tijdens de looptijd van het Beheerplan is er ieder jaar een jaarverslag huis aan huis verspreid bij alle Terschellinger huishoudens. Nu kijken Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer terug; wat is er afgesproken, wat is het resultaat en wat zijn de verbeterpunten.
Kustverdediging
De interne evaluatie is door de organisaties zelf gedaan door te kijken naar alle doelstellingen en daaruit voortvloeiende maatregelen, en dit af te zetten tegen wat er uitgevoerd is en de behaalde resultaten. Hieruit bleek dat voor het onderdeel kustverdediging, onder regie van Rijkswaterstaat, alle doelstellingen zijn gehaald; de binnendijkse veiligheid is gegarandeerd, de zandmassa van de basiskustlijn is op orde en de kustlijn bouwt deels uit. De zeereep groeit en krijgt over grote delen een natuurlijker uiterlijk, zonder aan veiligheid in te boeten. De beheerafspraken voor het gebied ten oosten van paal 15 zijn echter niet concreet genoeg gebleken. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor het nieuwe beheerplan. Jan Roelof Witting, Omgevingsbeheerder Terschelling bij Rijkswaterstaat: 'Een groot deel van het duingebied van Terschellling valt straks onder beheer van Rijkswaterstaat. Hierdoor kan de korte en lange termijn kustveiligheid optimaal worden bediend.'
Natuur en landschap
De onderdelen natuur en landschap, recreatie en cultuurhistorie vallen onder regie van Staatsbosbeheer. Boswachter Remi Hougee: 'Terschelling heeft een unieke verscheidenheid in het landschap en onderscheidt zich daarmee in het Waddengebied. Het behouden en ontwikkelen hiervan is op de meeste delen van het eiland prima gelukt. Veel beschermde soorten zijn door beheermaatregelen de afgelopen jaren terug gekomen of uitgebreid. In het gebied tussen paal 3 en 8 en op de Boschplaat wilden we meer dynamiek in de duinen, maar dit is helaas niet voldoende uit de verf gekomen.' Op het gebied van cultuurhistorie zijn de doelen gerealiseerd en een aantal extra projecten uitgevoerd, zoals het herstelproject van de duinplas Doodemanskisten.
Staatsbosbeheer heeft zoals afgesproken meer gecommuniceerd met eilanders en toeristen over het natuurbeheer en het werk van de boswachters. Een aandachtspunt is voldoende en gekwalificeerd personeel als gastheer in de natuur. Dit is de laatste jaren onder druk komen te staan als gevolg van bezuinigingen.
Beoordeling door de eilanders
Een aantal betrokken Terschellingers en eilander verenigingen en organisaties heeft het uitgevoerde beheer en de resultaten van de afgelopen jaren ook beoordeeld. Hieruit bleek veel waardering voor het werk van Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer; gewaardeerd met een gemiddeld rapportcijfer van 7,9. De aandachtspunten die naar voren kwamen in deze externe evaluatie worden meegenomen bij het opstellen van een nieuw plan. De interne en externe evaluatie staan in het rijk geillustreerde document `Evaluatie Beheerplan Rijksgronden Terschelling 2003-2013'. Dit wordt as. donderdagavond toegelicht aan de eilanders.
De toekomst
Dit najaar starten Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer met het maken van een nieuw Beheerplan, met als kaders de geldende wet- en regelgeving. Zo blijft de veiligheid tegen overstroming gegarandeerd. Daarnaast is het Natura 2000-beheerplan richtinggevend voor toekomstige natuurbeheermaatregelen. De aftrap voor het maken van het nieuwe plan bestaat uit een Beheerplan-markt voor eilanders en andere betrokkenen. Op deze markt zijn er workshops, lezingen en activiteiten die verband houden met de verschillende onderwerpen in het plan. Met de input uit de markt wordt samen met de input uit de evaluatie toegewerkt naar een breed gedragen nieuw beheerplan. Ook in de toekomst blijven Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat partners door samenwerking, met als belangrijkste doel: een optimaal beheer van het buitengebied van Terschelling.