EU onderzoeksproject COSMOS over kansrijke oliezaadgewassen gestart
Gepubliceerd op
29 april 2015
Vorige maand hielden de achttien partners betrokken bij het door de EU gefinancierde onderzoeksproject COSMOS (Camelina & crambe Oil crops as Sources for Medium-chain Oils for Specialty oleochemicals) hun startbijeenkomst in Wageningen. De doelstelling van het door Wageningen UR Food &
Biobased Research geleide, vier en half jaar durende project, is om de Europese oleochemische industrie minder afhankelijk te maken van geimporteerde plantaardige olien. Het project wil dat bereiken door van camelina en crambe winstgevende, duurzame, veelzijdige, GM-vrije Europese oliegewassen
te maken.
Controleer uw cookie-instellingen
De Europese oleochemische industrie is momenteel afhankelijk van geimporteerde kokos-, palmpit- en castorolie als grondstoffen voor zogenaamde `medium-chain fatty acids' (MCFA), middellange vetzuren met een koolstofketen van tien tot veertien koolstofatomen. Deze worden gebruikt voor de
productie van shampoos, douchegels, schoonmaakmiddelen, smeermiddelen, speciale plastics en andere producten.
COSMOS wil die afhankelijkheid verminderen door van de momenteel nog weinig gebruikte oliezaadgewassen camelina en crambe winstgevende, duurzame, meervoudig inzetbare, GM-vrije Europese gewassen te maken voor de productie van oleochemicalien. Met moderne veredelingstechnieken zullen de
zaadafmetingen en zaadopbrengst, het oliegehalte, en de waarde van de overige gewasdelen worden verhoogd, de nutrientenbehoefte worden verlaagd en zal de vetzuursamenstelling van de olie worden afgestemd op de behoeften van de industrie. Grootschalige teeltproeven zullen worden uitgevoerd op
verschillende locaties binnen Europa, om de potentie van de gewassen ten aanzien van teelt, zaadopbrengst, oliegehalte, oogstbaarheid en nutrientenbehoefte te verifieren.
De gewonnen olien zullen worden behandeld en gescheiden in fracties van verschillende types vetzuren (enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd) met behulp van specifieke enzymtechnologie en selectieve extractieprocessen. De verkregen lange enkelvoudig onverzadigde vetzuren zullen
chemisch worden `doorgeknipt' en omgezet in de beoogde middellange vetzuren (MCFA) en waardevolle bouwstenen voor bio-plastics en geur- en smaakstoffen. De omega-3-rijke meervoudig onverzadigde vetzuren zullen worden gezuiverd voor gebruik in voeding en diervoeding. Overige bestanddelen, zoals
stro, blad en zaadmeel zullen worden gevoed aan speciaal geselecteerde insecten die er waardevolle eiwitten, chitine en vetten van maken. Het insectenvet en -eiwit zal worden geisoleerd en gezuiverd voor toepassing in (dier)voeding. De economische, sociale en ecologische duurzaamheid van de
hele waardeketen zal worden vastgesteld. Ook zal de impact van het project voor Europa in termen van het creeren van waarde en werkgelegenheid worden bepaald.
Projectpartners
Het project wordt uitgevoerd door achttien partners, waarvan de helft bestaat uit MKB en grote ondernemingen. De andere helft omvat universiteiten en onderzoeksinstituten. Het consortium wordt geleid door Wageningen UR Food & Biobased Research - een van Europa's leidende R&D-instituten in
onderzoek naar eigenschappen van groene grondstoffen, bioraffinagetechnologieen en de marktintroductie van hernieuwbare, innovatieve biobased producten voor de Biobased Economy.
Deelnemende kennisinstellingen zijn de universiteiten van Bologna (Italie), Greifswald (Duitsland), Warmia en Mazury in Olsztyn (Polen), en Rennes (Frankrijk), het Centre for Physical Sciences and Technology (Litouwen), het Centre for Renewable Energy Sources (Griekenland), Imperial College of
Science, Technology and Medicine (Groot Brittannie), en Wageningen UR.
De deelnemende bedrijven zijn Enzymicals AG, het Institut fuer Energie- und Umweltforschung Heidelberg GmbH en het nova-Institut fuer Politische und Oekologische Innovation GmbH (Duitsland), Solutex GC, SL (Spanje), Apeiron Synthesis (Polen), Arkema (Frankrijk), Kreca Ento Feed BV, Linnaeus
Plant Sciences BV en InCatT BV (Nederland).
* dr. R (Rolf) Blaauw
Contactpersoon dr. R (Rolf) Blaauw
Contactformulier
Wageningen UR Food & Biobased Research
* Wageningen UR en TNO zoeken partners voor onderzoek naar oligosachariden Wageningen UR en TNO zoeken partners voor onderzoek naar oligosachariden
* Raffinage van algen duurzame weg voor vervanging fossiele grondstoffen Raffinage van algen duurzame weg voor vervanging fossiele grondstoffen
* Kwaliteit van verse producten snel bepalen Kwaliteit van verse producten snel bepalen
Meer nieuws