STW-subsidie voor UvA-natuurkundigen Gregorkiewicz en Sinke

UvA-hoogleraren Tom Gregorkiewicz (Institute of Physics, IoP) en Wim Sinke (IoP en Energieonderzoek Centrum Nederland, ECN) hebben een subdidie ontvangen in het Open Technologieprogramma van Technologiestichting STW voor hun voorstel "Towards photovoltaics of the future: using hot carriers to harvest energy of the entire solar spectrum".

Groter gedeelte van het zonlicht

In het gesubsidieerde project zullen efficientieverbeteraars voor zonnecellen bestudeerd worden. De efficientie van alle commercieel beschikbare zonnecellen wordt sterk beperkt door het feit dat ze in de beste gevallen slechts de helft van de energie in het brede zonnespectrum benutten. De energie van de kortgolvige (blauwe) fotonen kunnen slechts gedeeltelijk worden gebruikt, terwijl de langere golflengtes (rood) zelfs helemaal niet geabsorbeerd worden, waardoor die energie geheel verloren gaat. Hierdoor is de efficientie van energieomzetting maximaal 25 `a 30% - de zogenaamde Shockley-Queisser limiet. De onderzoekers stellen voor om in een systeem gebaseerd op 'quantum dots' fotonen van alle energieen te absorberen, waarbij effectief de vorm van het spectrum wordt veranderd zodat een groter gedeelte kan worden omgezet in elektriciteit. Hierdoor kan de efficientie in principe tot ongeveer 60% worden verhoogd in een standaard zonnecel.

Solardam

Zoals met alle STW projecten bevat het voorstel een heldere visie op kennisbenutting en toepassingen in de industrie. Er zijn dan ook meerdere industriele partners betrokken: ECN (Petten), SunEdison Semiconductor / MEMC Electronic Materials (Italy), NXP, en enkele kleinere partijen.

De subsidie stelt het team in staat om twee promovendi en twee postdocs aan te trekken, en bevat een materieel budget voor investeringen in experimentele apparatuur.

Het project past goed in in het Solardam-consortium, het gezamenlijke researchinitiatief rond Zonne-energie in de Amsterdamse regio, en zal bijdragen aan het onderzoeksprogramma. Solardam is een paar jaren geleden opgericht door onderzoekers van de UvA, de VU, FOM Instituut AMOLF en ECN. Solardam ontving recent een opstartsubsidie van de Amsterdam Academic Alliance (AAA). Gregorkiewicz en Sinke zijn beide sinds het eerste uur actief binnen het Solardam-consortium.