Openbare paneldiscussie over vernietiging van cultureel erfgoed: wat kunnen we doen?
`De opzettelijke vernietiging van cultureel erfgoed is een oorlogsmisdaad.' Dit zei Irina Bokova, directeur-generaal van UNESCO naar aanleiding van het met de grond gelijk maken door IS van de 3300 jaar oude Assyrische stad Nimrod (Kahlka), begin maart in Irak. Naar aanleiding van deze uitspraak wijdt de Universiteit Leiden op 18 mei een discussie-avond aan de problematiek.
Nationale UNESCO Commissie
Leden van IS slaan originele beelden en replica's in het museum van de Iraakse stad Mosul kapot.
Leden van IS slaan originele beelden en replica's in het museum van de Iraakse stad Mosul kapot.
Bokova riep alle politieke en religieuze leiders in de regio opom op te staan. `We kunnen niet blijven zwijgen.' De Honours Academy vond dat ze iets moest doen. Om die reden organiseert ze samen met de Nationale UNESCO Commissie een tweeledige dag over de bescherming van cultureel erfgoed onder de naam, `The Heritage Heist': 's middags een interdisciplinaire conferentie voor medewerkers en studenten, 's avonds een openbare paneldiscussie in de Stadgehoorzaal voor een breed publiek: deelnemers kunnen in discussie met wetenschappers, experts en journalisten. In de loop van de avond doen de honourstudenten Natasja van der Heijden and Christian van der Woude live vanuit Parijs verslag van de Third Meeting of States Parties to the 1970 Convention, gericht op bescherming van cultureel erfgoed.
Verdragen en vragen
De discussie-avond gaat in op vragen als: Moeten we militair ingrijpen om het werelderfgoed te beschermen? Of onze politici oproepen de illegale handel in deze goederen harder aan te pakken? Spelen de recente vernietigingen het concept van universal musea als het British Museum of het Louvre (waar kunst `veilig' is en beschikbaar voor iedereen) in de kaart? Andree van Es, voorzitter van de Nederlandse Nationale UNESCO Commissie opent de avond. Verder praten onder meer mee: dr. Wim Hupperetz (directeur Allard Pierson Museum), dr. Sada Mire (Cultural Heritage Studies, specialisatie Noord-Oost Afrika, Archeologie) drs. Hannah Pennock (Rijksdienst voor het cultureel erfgoed) en dr. Arjaan Wit (psycholoog, gespecialiseerd in onder meer groepsdynamica).