Wikipedia in Museum Catharijneconvent en TextielMuseum
Bezoekers van het TextielMuseum in Tilburg en Museum Catharijneconvent in Utrecht kunnen vanaf deze week iets bijzonders tegenkomen: een zuil met een touchscreen waarop artikelen kunnen worden gelezen uit de bekende internet-encyclopedie Wikipedia. Beide musea hebben zelf een selectie gemaakt van artikelen die voor hen het interessantste zijn. Voor het eerst wordt informatie over museumcollecties verrijkt via een touchscreen met artikelen uit de vrije encyclopedie.
Bijna 300 talen
"De Nederlandstalige Wikipedia heeft meer dan 1.8 miljoen artikelen, en veel van de artikelen zijn ook te lezen in het Engels, het Frans, het Duits en nog 285 andere talen. Die artikelen zijn nu ook te lezen in twee Nederlandse musea, een geweldige herbestemming - en erkenning - van het harde werk van de vele tienduizenden vrijwilligers die wereldwijd Wikipedia schrijven." zegt Sandra Rientjes, directeur van Wikimedia Nederland.
Voor het eerst in twee musea
"In onze bibliotheek staat een kast met stalen van verschillende grondstoffen, halffabricaten en eindproducten van textiel." zegt Errol van de Werdt, directeur van het TextielMuseum. "De Wikipedia internetzuil biedt onze bezoekers een fraaie aanvulling op de stalen: ze kunnen het textiel niet alleen bekijken en voelen, maar ook uitgebreide Wikipedia-artikelen lezen via de internetzuil"
Ook voor Museum Catharijneconvent is het een prachtige aanvulling op de collectie. Eerder dit jaar heeft het museum een donatie gedaan van meer dan 2.500 afbeeldingen in hoge resolutie aan Wikipedia. Marieke van Schijndel, directeur van Museum Catharijneconvent: `De afbeeldingen zijn een belangrijke aanvulling op de Wikipedia-artikelen online. Door de Wikipediazuil, die is geplaatst in onze eregalerij, is er nog meer informatie beschikbaar over de topstukken. We zijn blij dat deze extra verdiepingslaag nu voor al onze bezoekers toegankelijk is geworden.'