Coalitie blijft gelijk, VNL haalt een zetel

Redactie EenVandaag

Dinsdag 28 april 2015

Coalitie blijft gelijk, VNL haalt een zetel

Coalitie-kiezers wel ongelukkig met inhoud akkoord

HILVERSUM - Hoewel kiezers van coalitiepartijen PvdA en VVD ongelukkig zijn met de inhoud van het akkoord over bed, bad en brood, verliest de coalitie geen zetels. Dat blijkt uit De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. De VVD blijft stabiel op 25 zetels, de PvdA op 12.

Vorige week bleek uit onderzoek van EenVandaag al dat de coalitie-achterban het kabinet liever niet wilde zien vallen over deze kwestie. Maar dat betekent niet dat kiezers tevreden zijn over de inhoud van het akkoord: slechts de helft van de VVD-kiezers (54%) vindt het ‘acceptabel’, 40% niet. PvdA-kiezers zijn nog kritischer: slechts een kwart (26%) vindt het akkoord acceptabel, 67% keurt het af. Kiezers van beide coalitiepartijen verwachten bovendien dat het akkoord in de praktijk helemaal niet zal worden uitgevoerd: slechts 15% van de PvdA-kiezers rekent daarop, en een kwart (27%) van de VVD-kiezers.

Zetel voor VNL

De VVD blijft met 25 zetels virtueel de grootste. Die plaats deelt de partij nu wel met de PVV (25), die langszij komt. De SP (22) volgt als derde. Die partij verliest deze maand zetels, net zoals het CDA (19) en D66 (20).

Opvallende nieuwkomer is Voor Nederland. De partij loopt al enige maanden mee in onze peilingen, maar deze maand haalt VNL voor het eerst een zetel. De komst van lijsttrekker Bram Moszkowicz lijkt daar een belangrijke factor, maar ook de partijstandpunten van VNL worden veel genoemd.

De zetelverdeling is nu als volgt: VVD 25(-) PvdA 12(-) PVV 25(+2) CDA 19(-3) SP 22(-2) GL 4(-) D66 20(-1) CU 8(+2) SGP 3(-) PvdD 5(-) 50P 5(-) VNL 1(+1) PP 1(+1).

Vanmiddag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen bij Radio EenVandaag op NPO Radio1.

Over De Stemming

De Stemming is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

De Stemming is gebaseerd op een steekproef van steeds 3000 respondenten uit het GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Alle actuele informatie over de peiling van deze maand vindt u 28 april vanaf 13:00 uur op www.destemming.nl