Roel Teeuwens Wiegje te zien in Alblasserdam
Het Wiegje dat de Alblasserdamse beeldend kunstenaar Roel Teeuwen heeft gemaakt voor de Grande Parade ter gelegenheid van Koningsdag 2015, is vanmiddag gedurende de rest van deze feestdag te bewonderen in de haven van Alblasserdam. Daarna krijgt het waarschijnlijk een permanente plek in Alblasserdam of Kinderdijk.
Het kunstwerk Wiegje van Roel Teeuwen dat op Koningsdag 2015 meevaart in de Grande Parade in Dordrecht
Roel Teeuwen legt de laatste hand aan zijn tableau met daarop het 'wiegje van Kinderdijk'.
Geinspireerd op legende
Roel Teeuwen maakte het kunstwerk in opdracht van de gemeente. Hij liet zich inspireren door een eeuwenoude legende over de wonderbaarlijke redding van een baby tijdens de St. Elisabethsvloed in 1421. Na deze enorme overstroming kwam een wiegje met daarin een kindje op de golven aandrijven. Een kat voorkwam dat het wiegje omsloeg door telkens van de ene naar de andere kant te springen. De plek waar het wiegje aanspoelde werd voortaan Kinderdijk genoemd.
Niet alleen het dorp waar de 19 molens van het Werelderfgoed Kinderdijk staan heet zo, ook de dijk die Alblasserdam met Nieuw-Lekkerland verbindt en een wijk in Alblasserdam dragen de naam Kinderdijk. Op Huis te Kinderdijk langs de Oost-Kinderdijk herinnert een gevelsteen met daarop het wiegje en de kat aan de eeuwenoude legende. Overigens werd het meisje na haar redding naar Dordrecht gebracht waar ze liefderijk werd opgenomen in een familie.
Wieg symboliseert drassige regio
Kunstenaar Roel Teeuwen uit Alblasserdam heeft het verhaal uitgebeeld in een tableau van een natuurlijk oer-Hollands landschap met knotwilgen en riet met daarin een enorme wieg van wilgentenen. Het symboliseert het ontstaan van deze drassige regio waar eeuwenlang door dijkenbouw en bemaling grond is teruggewonnen. De Molens van Kinderdijk zijn internationaal het beeld van Holland, het lage land onder de zeespiegel. De negentien molens van het complex zijn eigendom van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Sinds 1997 staan ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De molens zijn alleen te voet of per fiets goed te bezichtigen.