Holocaust overlevenden vertellen samen over oorlogservaringen

PERSBERICHT

Hooghalen, 22 april 2015

Getrouwd na de Tweede Wereldoorlog

Holocaust overlevenden vertellen samen over oorlogservaringen

Op zondag 26 april vertelt het echtpaar de heer en mevrouw van der Sluis over hun oorlogservaringen in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Beiden hebben de Holocaust in Nederland overleefd; Meijer van der Sluis (1926) overleefde de oorlog in onderduik en Ted van der Sluis-Springer (1927) zat gevangen in tien kampen. Als de oorlog voorbij is ontmoeten ze elkaar in Amsterdam en trouwen ze.

De Joodse Meijer van der Sluis en Ted Springer waren op jonge leeftijd ooggetuigen van de Holocaust in Nederland. Zo werd Ted als 15-jarig meisje zonder haar ouders naar verschillende kampen gedeporteerd. Haar moeder was al eerder overleden en haar vader was al opgepakt. Ted heeft eerst in in Kamp Vught gezeten en is toen gedeporteerd naar het oosten van Europa. De technische aanleg van Ted heeft haar leven gered. De Duitse bezetter kon haar goed gebruiken in de Phillips-fabriek bij Kamp Vught. Ted vertelt dat ze door het relatief lichte werk, maar vooral het goede eten, enigszins gezond was toen ze werd gedeporteerd naar Auschwitz.

Terwijl Ted in tien kampen gevangen zat, overleefde Meijer de oorlog op verschillende onderduikadressen. Toen Meijer 16 jaar oud was, werd hij gearresteerd samen met zijn Joods Portugese buurman. Ze werden weer vrijgelaten omdat Portugezen in de Tweede Wereldoorlog neutraal waren en Meijer zich voor had gedaan als zijn zoon. Meijer komt terug bij zijn ouders en zusje en wanneer zij worden opgepakt weet hij zich te verstoppen op het dak. Na deze gebeurtenis besloot Meijer samen met zijn broer onder te duiken en kwamen ze onder andere in Etersheim en Purmerend terecht.

Na de oorlog keerde Meijer terug naar Amsterdam en ging hij naar een school voor Joodse vluchtelingen. Ted keerde terug naar Nederland en ging naar dezelfde school als Meijer. Daar ontmoeten Ted en Meijer elkaar, later trouwen ze. Nu vertellen zij samen over hun oorlogservaringen.

De ooggetuigenlezing van de heer en mevrouw van der Sluis begint zondag 26 april om 14.00 uur. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen.