Intentieverklaring Woonalliantie: meer invloed voor bewoners
Nog steeds heeft de consument weinig te zeggen over de bouw in Nederland. Met gevolg dat de woonvoorraad niet goed aansluit op de woonwensen en -behoeften van gebruikers. Het is de hoogste tijd dat de bouw van een aanbod-gestuurde in een vraag-gestuurde markt transformeert. Het belang van Ieder(in) voor de samenwerking is om de stem van mensen met een beperking en chronisch zieken krachtig te vertegenwoordigen.
Te weinig toegankelijke woningen
Mensen met een beperking hebben in veel gevallen niet de keuze om te wonen op de manier die bij hen past en die zij prettig vinden. Er zijn te weinig toegankelijke woningen en te weinig woningen die aanpasbaar zijn; levensbestendig bouwen en (ver)bouwen komt in Nederland nog nauwelijks van de grond.
Zelfstandig wonen moet wel kunnen
De ambitie van de overheid dat iedereen langer zelfstandig woont is daardoor niet realistisch. Dat kan alleen als de woningen geschikt zijn voor mensen die ouder worden en/of te maken hebben met beperkingen of chronische ziekten. Onderzoek toont aan dat er nu al een tekort van 40.000 geschikte woningen is voor deze groepen en dat het tekort alleen maar groter oploopt..
Woonalliantie versterkt positie van bewoners
Met de ondertekening van de intentieverklaring wordt een eerste stap gezet om de positie van woon- en bouwconsument te versterken. De partijen zetten er op in om meer invloed uit te oefenen op wet- en regelgeving, meer betrokken te worden bij overleggen als het om bouwprojecten en de inrichting van de openbare ruimte te gaat en om de belangen van bewoners beter te borgen.