Vliegend bevoorraden in vuurlinie Frisian Flag

Nieuwsbericht | 24-04-2015 | 16:47

Een pakketje afwerpen uit een vliegtuig, het lijkt zo simpel. Parachute + zwaartekracht = missie geslaagd. Toch? Nee, een succesvolle `airdrop' vergt nauwe samenwerking tussen de vliegende bemanning en militairen op de grond. In de marge van de oefening Frisian Flag raakten beide partijen deze week beter op elkaar ingespeeld.

Vakantiegangers, zakenlui en... rode baretten. De pathfinders van 11 Luchtmobiele Brigade vielen ietwat uit de toon op het vliegveld van Sylt. Dit Duitse Waddeneiland lag afgelopen week in de vuurlinie van de jachtvliegoefening Frisian Flag. En waar gevochten wordt, moet ook worden bevoorraad.

Voelsprieten voor bemanning

3 pathfinders vormen in het scenario samen met een C-130 Hercules-transportvliegtuig de logistieke navelstreng van een luchtmobiele infanterie-eenheid. Daarin dienen de pathfinders als voelsprieten voor de vliegtuigbemanning. Ze houden de vlieger op de hoogte van onder meer windsnelheid, luchtdruk en eventuele vijandelijke dreiging. En ze dirigeren hem naar de zogeheten dropzone.

2 keer per dag vloog de Hercules van 336 Squadron gesimuleerde bevoorradingsvluchten boven het vliegveld.

Mikken op bullseye

Het doel? Een bullseye. Oftewel een airdrop binnen 100 meter van een markeringspunt. Dat is nog verdraaid lastig, merkt korporaal der 1e klasse Pascal op. "Ben je 1 seconde later, dan komt je lading al gauw 70 meter verder neer." En een te grote afwijking kan in het ergste geval betekenen dat een grondeenheid het moet stellen zonder extra voedsel, munitie of water. Of dat deze in handen vallen van de vijand.

Voorproefje operaties

De airdrops zijn een voorproefje op de operationele toekomst, vertelt majoor Igor de Fretes. "De samenwerking tussen de Koninklijke Luchtmacht en 11 Luchtmobiele Brigade wordt steeds meer 2 handen op 1 buik", aldus de officier. Zo is op Sylt de volgende stap in luchtmobiel optreden gezet, of eigenlijk gedropt.

Foto's: airdrop in beeld

Pathfinders maken een markeringspunt voor de airdrop op het vliegveld van Sylt. Als ze de Hercules zien naderen duurt het niet lang voor het vliegtuig het pakketje aan een parachute lost. Eenmaal op de grond beland is snel handelen cruciaal, anders krijgt de wind opnieuw vat op het pakket.