Joint Warrior: groot oefengevecht tegen terroristen

Nieuwsbericht | 24-04-2015 | 16:35

In 2016 is het zover. Dan moeten militairen in NAVO-verband de opmars van een terroristische groepering kunnen stoppen. Afgelopen 2 weken bereidden eenheden van het Korps Mariniers en de landmacht zich daarom voor in Zuidwest-Schotland. Ze speelden een rol in het scenario van de internationale oefening Joint Warrior.

Mariniers in Schots landschap.

Zeesoldaten aan land om tegenstanders uit te schakelen.

Op zee was een vloot van 50 schepen bezig met onder meer mijnbestrijding en het uitschakelen van luchtdreiging. Mariniers voerden amfibische landingen uit. Aan de grootschalige oefening deden ook 70 vliegtuigen en 14.000 militairen mee.

"Joint Warrior is de perfect oefening om de internationale samenwerking naar een hoger niveau te tillen", zegt commandeur Rob Kramer. Hij is commandant van een taakgroep van 5 schepen.

Marinier bewaakt strand vanaf rotspunt.

Marinier bewaakt strand waar Britten moeten landen.

NATO Response Force

Op het land oefenden militairen niet alleen in het uitschakelen van de tegenstander, maar ook de omgang met lokale autoriteiten en media. Voor de leidinggevenden van 2 Marine Combat Group is Joint Warrior een belangrijk meetmoment op weg naar gereedstelling voor de NATO Response Force (NRF) in 2016. De snelle interventiemacht moet binnen 5 tot 30 dagen overal inzetbaar zijn.

"Deze staf snapt waar het mee bezig is", concludeert kolonel Freek Swart, commandant Marine Training Command van het Korps Mariniers. "De leden zijn creatief en zorgen dat hun eenheden de opdrachten kunnen uitvoeren. Deze oefening is belangrijk om de mannen straks goed getraind op pad te sturen."

Mariniers in helikopter boven Schotland.

Met helikopter op weg naar West Freugh Airfield.

Nederlands aandeel

Nederlandse eenheden werkten samen met 14 NAVO-partners en 2 niet-NAVO-bondgenoten om procedures en werkwijzen op elkaar af te stemmen. Nederland leverde een fregat, ocean going patrol vessel, onderzeeboot, mijnenjagers en mariniers. Landmachteenheden deden mee voor luchtverdediging, psychologische oorlogsvoering en civiel-militaire samenwerking.

Vandaag was de laatste dag van Joint Warrior, die jaarlijks diverse scenario's afhandelt. Van antipiraterij tot het uitschakelen van luchtdreiging, van antidrugsoperaties tot het overrompelen en uitschakelen van tegenstanders in verzetshaarden.

Grenzen van Europa

De krijgsmacht moet klaarstaan en overal kunnen ingrijpen om Nederlandse belangen en de internationale rechtsorde te bewaken. Met de instabiliteit en brandhaarden aan de grenzen van Europa is die noodzaak alleen maar groter geworden.

Als de duisternis valt...

's Nachts lopen de militairen tegen bijzondere uitdagingen aan. Deze staan beschreven in het artikel 'Mariniers maken zich het optreden in de nacht eigen' in Defensiekrant 8 van 2015.

Zonder nachtkijkers die het aanwezige licht versterken, werken mariniers in een zwarte en grijze wereld. Zonder maanlicht is het zicht nog minder.