NRK publiceert lijst erkende energiebesparingsmaatregelen
Gepubliceerd op: 24 april 2015 | Gewijzigd op: 24 april 2015
De rubber- en kunststofsector heeft een lijst energiebesparingsmaatregelen gepubliceerd die bedrijven binnen 5 jaar terugverdienen. De maatregelen zijn verplicht voor bedrijven die onder het Activiteitenbesluit vallen. Per 1 juli 2015 zijn de erkende maatregellijsten van kracht.
De introductie van erkende maatregellijsten is een actiepunt uit het Energieakkoord om concrete invulling te geven aan de besparingsverplichtingen van de Wet milieubeheer. Bedrijven die onder het Activiteitenbesluit vallen, zijn verplicht om energiebesparingsmaatregelen te nemen die zij binnen 5 jaar terugverdienen. Bedrijven die deelnemen aan de meerjarenafspraken energie-efficientie (MJA3 en MEE) voldoen al aan hun verplichtingen door het opstellen en uitvoeren van een energie-efficientieplan (EEP).
MJA3-deelnemers leveren input
De koepelbranchevereniging Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststof Industrie (NRK) en MJA3-deelnemers hebben input voor de lijst geleverd aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dankzij de MJA3 zijn in de sector al veel energiebesparingsmaatregelen doorgevoerd. Innovatiecoach Martin van Dord van de NRK: "Energie is een belangrijke kostenpost voor bedrijven, die kan oplopen tot enkele tientallen procenten van de kostprijs. Energiebesparing levert dus zowel economisch als concurrentievoordeel op."
Specifieke en generieke maatregelen
Op de lijst voor de rubber- en kunststofindustrie (pdf) staan bijvoorbeeld hergebruik van restwarmte, elektrische aandrijving voor motoren en efficientiemaatregelen voor persluchtcompressoren zoals toerenregeling, warmteterugwinning en koudeluchttoevoer. Ook staan er generieke maatregelen op de lijst zoals led en spouwmuurisolatie. Van Dord: "Het zijn bewezen en effectieve maatregelen met een korte terugverdientijd. Veel grote MJA3-bedrijven hebben ze al geimplementeerd, maar ook voor kleine bedrijven zijn de maatregelen economisch interessant. Zo ontstaat er een level playing field en transparante handhaving van de milieuwetgeving."
Per 1 juli 2015 zijn de erkende maatregellijsten van kracht.
Het volledige artikel verscheen in Duurzaam Geproduceerd, april 2015.