Tapijt- en textielinnovaties besparen energie

Gepubliceerd op: 24 april 2015 | Gewijzigd op: 24 april 2015

De tapijt- en textielsector loopt voorop in de transitie naar een circulaire economie. Daarbij is energiebesparing een belangrijk aandachtspunt. Nieuwe ontwikkelingen zoals stainless, smart en biobased textiles dragen bij aan efficientere productie en een beter milieu.

Samen met bedrijven, kennisinstellingen en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland onderzoekt ondernemersorganisatie MODINT nieuwe trends en innovaties die energie besparen bij de productie van tapijt en textiel. Milieuconsultant Peter Koppert: "Stainless textiles hebben minder reiniging nodig en gaan langer mee; dat scheelt aan het eind van de keten energie. Ook de ontwikkeling van biobased materialen is kansrijk. Zoals de nieuwe polymeer PLA op basis van melkzuur, die al wordt gebruikt voor tijdelijk tapijt op beurzen."

Energiebesparing

Daarnaast zijn warmtevraagbeperkende maatregelen populair in de tapijt- en textielsector, die tevens deelneemt aan de meerjarenafspraken energie-efficientie (MJA3) met de overheid. Koppert. "Bij warmteprocessen is de energievraag immers het grootst. Ook verf- en droogprocessen zijn energie-intensief. Besparing kun je op verschillende manieren aanpakken. Door de warmtevraag te beperken of door voor een ander proces te kiezen, zoals behandeling met chemicalien die effectief zijn bij lage temperatuur."

Warmteoptimalisatie

Mkb'er en MJA3-deelnemer Intercarpet realiseerde met warmteoptimalisatie een energiebesparing van maar liefst 20% op haar backingstraat, die de rug aanbrengt op tapijt. Door isolatie, het creeren van onderdruk om warmteverlies te voorkomen en optimalisatie van warmterecycling. "De backingstraat beslaat 80% van ons totale energiegebruik", vertelt quality process manager Harm Hiddink. "Dus we sparen niet alleen het milieu, maar ook onze portemonnee."

Ketens sluiten

Al deze oplossingsrichtingen moeten bijdragen aan het doel van de sector voor 2030: 50% energiebesparing in de hele keten. "We willen de ketens sluiten", zegt Koppert. "Door zoveel mogelijk energie te besparen en nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen die daaraan bijdragen. Energie-efficientie is niet alleen kostenreducerend, maar kan ook bijdragen aan kwaliteitsverbetering. De warmteoptimalisatie bij Intercarpet is daar een mooi voorbeeld van."

Het volledige artikel verscheen inTexpress, maart 2015.