Omtzigt: Geef OVV alle informatie over MH17-ramp die beschikbaar is
24/04/2015
Omtzigt: Geef OVV alle informatie over MH17-ramp die beschikbaar is
Deze week werd het eerste plenaire debat gehouden over de ramp met de MH17. Woordvoerder Pieter Omtzigt heeft daarbij de regering nadrukkelijk gevraagd om de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) te voorzien van alle informatie die beschikbaar is, `uit eigen beweging en zonder omhaal'. Het CDA vindt dat de ramp nog steeds teveel in mist is gehuld, en heeft het debat dan ook vooral aangegrepen om vragen te stellen.
Omtzigt was kritisch op de manier waarop de Nederlandse regering informatie deelt met de OVV. Pas 6 maanden na de ramp en pas na media aandacht kreeg de OVV het verslag van een cruciale briefing van een Nederlandse diplomaat in Kiev op 14 juli. Omtzigt: "De regering moet niet alleen desgevraagd, maar ook spontaan informatie geven aan de onafhankelijke onderzoekers, als zij echt de onderste steen boven wil hebben." Namens het CDA diende hij een motie in om de regering te bewegen alle stukken uit eigener beweging ter beschikking te stellen aan de onderzoekers.
Ook was Omtzigt niet blij over het feit dat de factsheets en de besluitenlijsten van de maanden na de ramp allemaal geheim en zelfs staatsgeheim verklaard waren, terwijl de stukken over nabestaandenbijeenkomsten en condoleanceregisters wel openbaar zijn. Omtzigt: "Deze regering maakt de verkeerde stukken openbaar. De privacy van nabestaanden is belangrijk, dat geldt ook voor het recht van het parlement om de besluiten van de regering te kunnen controleren."
Negen maanden na de ramp is de repatrieringsmissie, die de lichamen thuis moet brengen, weer in volle gang. Het CDA hoopt dat dit eindelijk leidt tot de identificatie van alle slachtoffers. Het CDA wil graag weten of nu alle 99 kwadranten doorzocht zijn die in de kaarten van het najaar stonden, en of het bovenstuk van de cockpit eindelijk is geborgen.
Prioriteit 2 is het achterhalen van de oorzaak. Het onderzoek naar de toedracht en het strafrechtelijk onderzoek zijn in de aard van de zaak vertrouwelijk. Maar, wilde Pieter Omtzigt weten, `zijn de rechtshulpverzoeken aan Rusland en de VS nu naar tevredenheid beantwoord, vooral op het punt van de satellietbeelden?'
Omtzigt was ook benieuwd naar de vervolgstrategie van het kabinet. "Indien er een oorzaak wordt vastgesteld dit jaar, komt een verdachte snel in zicht. De getuigenoproep lijkt ook in een richting te wijzen. Dan is het van groot belang dat de landen samen een vervolgingsstrategie hebben. Die zou er eind vorig jaar zijn, maar is iedere keer uitgesteld." Hij wilde graag weten hoe het staat met de onderhandelingen met o.a. Oekraine, Maleisie en welke gezamenlijke ideeen er leven. Na lang aandringen zegde de regering toe om voor oktober met een vervolgstrategie te komen.
Tot slot drong Omtzigt er nogmaals op aan dat Nederland ervoor zorgt dat Rusland meedoet aan het onderzoek en zich committeert om geen amnestie te verlenen aan de daders van de aanslag op de MH17.